دوره 9، شماره 4 - ( 12-1397 )                   جلد 9 شماره 4 صفحات 52-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشگاه ولی‌عصر رفسنجان
طالبی یکی از گیاهان مهم جالیزی ایران است که امروزه به‌دلیل کاهش منابع آب با کمیت و کیفیت مناسب، افزایش pH و تجمع یون بی‏کربنات، عملکرد آن کاهش پیدا کرده است. برای حفظ کیفیت تولید این محصول، نیاز به فنون صحیح مدیریت به‌زراعی است. بدین منظور، تأثیر پیوند بر برخی ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک طالبی توده بومی شاه‌پسند در شرایط تنش شوری و قلیائیت به‌صورت فاکتوریل با دو فاکتور تنش (شاهد، شوری 15 میلی‏‌مولار و قلیائیت 15 میلی‏‌مولار) و پیوند (پیوندی و غیر‌پیوندی) در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سیستم هیدروپونیک لایه نازک محلول غذایی (NFT) بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش و پیوند، به‌جز قطر پایه و محتوای کلسیم، بر شاخص‌های رویشی، رنگدانه‌های فتوسنتزی، قندهای محلول، پرولین و عناصر معدنی معنی‌دار شد. با اعمال تنش، شاخص‌های طول اندام هوایی، سطح برگ، وزن ‌تر و خشک اندام هوایی، وزن ‌تر و خشک ریشه، رنگدانه‌های فتوسنتزی شامل کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، کاروتنوئید و میزان پتاسیم و کلسیم کاهش یافت. تیمار پیوند، شاخص‌های مذکور را بهبود بخشید؛ اما مقدار پرولین، قندهای محلول و عناصر سدیم و کلر اندام هوایی تحت شرایط تنش شوری و قلیائیت افزایش یافت. بر اساس نتایج این پژوهش، استفاده از پیوند در سیستم هیدروپونیک سبب افزایش و حفظ خصوصیات رشدی طالبی در شرایط تنش شوری و قلیائیت شده و تنش قلیائیت اثرهای منفی بیشتری نسبت به تنش شوری بر رشد گیاهان پیوندی و غیرپیوندی داشت.
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1396/10/10 | پذیرش: 1397/7/18 | انتشار: 1397/12/24