دوره 10، شماره 2 - ( 5-1398 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 68-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
ارزش­‌گذاری آب یکی از مهم‌­ترین ابزارهای اقتصادی برای مدیریت تقاضای روز­افزون آب در بخش کشاورزی است. از این‌­رو، هدف اصلی این پژوهش، برآورد ارزش اقتصادی آب در کشت گلخانه­‌ای دشت قزوین است. برای تحقق اهداف مورد نظر، از روش برنامه‌­ریزی ریاضی اثباتی (PMP) بهره گرفته شد. در این پژوهش، ابتدا ارزش اقتصادی آب کشاورزی در سطح منطقه مورد مطالعه تعیین شد. سپس، حساسیت­‌هایی مانند تغییر در موجودی منابع آب، افزایش قیمت محصولات و کاهش هزینه‌­های تولید روی ارزش اقتصادی آب تحلیل و ارزیابی شدند. داده‌­های مورد نیاز برای سال زراعی 95-1394 به‌صورت پرسشنامه (میدانی) از بین گلخانه­‌داران منطقه جمع­‌آوری شد. پس از حل مدل، ارزش اقتصادی هر متر ­مکعب آب کشاورزی در سطح گلخانه­‌ای دشت قزوین 24730 ریال براورد شد. نتایج نشان داد که هرچه موجودی منابع آب کاهش یابد، ارزش اقتصادی آب به‌مراتب افزایش می­‌یابد. همچنین، با اعمال حساسیت­‌های کاهش در هزینه تولید و افزایش در قیمت محصولات، ارزش اقتصادی آب روند افزایشی خواهد داشت. از این‌­رو، بایستی با توجه به نتایج این پژوهش و برای صرفه‌­جویی در مصرف آب و افزایش کارایی آبیاری، توجه به کشت­‌های گلخانه­‌ای مد­نظر قرار گیرد.
دریافت: 1397/4/24 | پذیرش: 1397/9/17 | انتشار: 1398/5/24