دوره 11، شماره 1 - ( 2-1399 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 44-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت
ملاتونین کارکردهای فیزیولوژیک متفاوتی در گیاهان دارد، از آن جمله، به‌عنوان سیگنال تنظیم‌کننده فعال رشد عمل می‌کند. آزمایشی به‏‌صورت فاکتوریل، در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی، به‌منظور بررسی اثر ملاتونین و سدیم نیتروپروساید (SNP)  بر ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک گل شاخه بریدنی ژربرا  (Gerbera jamesonii)  رقم Maliba، در شرایط تنش شوری انجام گرفت. در این آزمایش، فاکتور اول شامل ملاتونین و SNP  در پنج سطح (شاهد (بدون ملاتونین و SNP)، 0/1 میلی‌مولار ملاتونین + صفرSNP، و 0/1 میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار SNP ، و 0/2 میلی‌مولار ملاتونین + صفر SNP  و  0/2  میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار SNP ) و  فاکتور دوم شامل دو سطح رسانایی الکتریکی آب آبیاری (2 و 4 دسی‌زیمنس بر متر) بود. ویژگی‌های مورد بررسی شامل مواد جامد محلول، پایداری غشای سلولی، پتانسیل آب برگ، ساقه و ریشه، کارایی مصرف آب، قند احیا، انواع کلروفیل، کاروتنوئید، پرولین، سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز، پلی‌فنل اکسیداز و مقدار پروتئین کل بودند. بر اساس مقایسه میانگین‌ها، تیمارهای 0/1 میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار  SNP،و 0/2  میلی‌مولار ملاتونین + صفر SNP و  0/2 میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار SNP  بیشترین مقدار پایداری غشاء را در شوری 2 دسی‌زیمنس بر متر نشان دادند و با افزایش سطح شوری به 4 دسی‌زیمنس بر متر، مقدار پایداری غشاء کاهش یافت. مقدار کلروفیل‌های  b، a و کل در تیمارهای 0/1 میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار   SNP،و 0/2 میلی‌مولار ملاتونین + صفر  SNP و  0/2 میلی‌مولار ملاتونین + 10 میکرومولار SNP  بیشتر از تیمارهای شاهد و 0/1 میلی‌مولار ملاتونین بود. مقدار آنزیم‌های   CAT،  SOD و  APX هنگام  استفاده از ملاتونین و SNP  به‌صورت توأم نسبت به شاهد افزایش یافتند. بنابراین، می‌توان ملاتونین و  SNP را به‌عنوان ترکیب‌های مؤثر و بسیار مفید در مقاومت گل بریدنی ژربرا به شرایط تنش شوری معرفی کرد.

دریافت: 1397/6/25 | پذیرش: 1398/2/3 | انتشار: 1399/2/10