دوره 11، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 61-75 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

parsa M, yousefi B, kamaei R. Investigation of some morphological and physiological characteristics of peppermint (Mentha piperita) using biofertilizer and chemical combinations application under different irrigation regimes.. JSPI. 2020; 11 (2) :61-75
URL: http://jspi.iut.ac.ir/article-1-1457-fa.html
پارسا مهدی، یوسفی بهناز، کمائی رضا. اثر کاربرد ترکیبات کودی-زیستی و شیمیایی بر شاخص‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک نعناع فلفلی (Mentha piperita) تحت رژیم‌های مختلف آبیاری. مجله روابط خاک و گیاه. 1399; 11 (2) :61-75

URL: http://jspi.iut.ac.ir/article-1-1457-fa.html


گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
چکیده:   (361 مشاهده)
به‌منظور بررسی اثر رژیم‌های مختلف آبیاری و ترکیبات مختلف کودی بر برخی از صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی (Mentha piperita)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 97-96، در گلخانه پژوهشی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. فاکتورها شامل سطوح مختلف رژیم‌های آبیاری در سه سطح 100، 75 و 50 درصد گنجایش گلدانی (CC) و 6 نوع کودهای مختلف زیستی و شیمیایی شامل: 1- کود زیستی باکتریایی ترکیبی (NPP) (نیتروباکتر دایان (ریزجانداران تثیبت کننده نیتروژن) + فسفوپاورباکتر دایان (باکتری‌های حل کننده فسفات) + پتاپاورباکتر دایان (ریزجانداران حل­کننده پتاسیم))، 2- کود شیمیایی NPK (20-20-20)، 3- ترکیب کود زیستی باکتریایی ترکیبی و کود شیمیایی NPK (NPP+NPK)، 4- کودهای ریزمغذی (به‌صورت محلول شامل آهن، منگنز، روی، مس، بر، مولیبدات، کبالت، سیلیسیوم، سولفور و ویتامین‌ها) (MIC)، 5- ترکیب کود ریزمغذی و کودهای اسید آمینه (MIC+AP) و 6- شاهد بود. نتایج نشان داد که اثر برهم‌کنش رژیم آبیاری و کودهای مختلف زیستی بر سطح برگ، ارتفاع، تعداد شاخه و هدایت روزنه‌ای در سطح یک درصد و محتوای نسبی آب برگ ( RWC) در سطح پنج درصد معنی‌دار بود. همچنین، آثار اصلی رژیم‌های آبیاری و انواع مختلف کودی بر شاخص‌های وزن خشک، نشت الکترولیت، قرائت SPAD (درجه سبزینگی) و درصد اسانس در سطح یک درصد معنی‌دار بود، اما اثر برهم‌کنش آنها معنی‌دار نشد. نتایج این پژوهش نشان داد استفاده از کودهای ترکیبی زیستی باکتریایی و شیمیایی در گنجایش گلدانی 100 درصد باعث افزایش شاخص­های مورفولوژیک و فیزیولوژیک شد. بر اساس نتایج این پژوهش، اگر چه کاهش میزان آب مصرفی و به دنبال آن بروز تنش خشکی تأثیر منفی بر برخی شاخص‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه نعناع فلفلی داشت، اما مصرف کود زیستی باکتریایی همراه با کود شیمیایی تا حدی باعث تعدیل آثار سوء تنش خشکی بر شاخص‌های مورفولوژیک و فیزیولوژیک این گیاه شد.
متن کامل [PDF 508 kb]   (95 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/1/31 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology

Designed & Developed by : Yektaweb