دوره 11، شماره 2 - ( 6-1399 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 59-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی-دانشکده علوم کشاورزی- دانشگاه محقق اردبیلی- اردبیل
بستر رشد مناسب نه تنها سبب بهبود کیفیت خاک میشود بلکه به‌طور غیرمستقیم سبب بهبود استقرار باکتریها خواهد شد. یک آزمایش گلخانهای به‌منظور بررسی اثر بسترهای رشد آلی و باکتری‌های محرک رشد بر صفات مورفولوژیک، فنل، فلاونویید و نیترات در سبزی کاهو رقم رابیکون F1 یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل کودهای آلی (ورمیکمپوست 20 درصد حجمی، کمپوست مصرف شده قارچ 10 درصد حجمی و خاک مزرعه) در بستر رشد و پرایمینگ بذر با باکتری‌های محرک رشد (سودوموناس پوتیدا سویه P10، سودوموناس فلورسنس سویه R159، سودوموناس فلورسنس سویه R150 و بدون باکتری) بودند. در پایان مرحله رشد، صفات مورفولوژیک (ارتفاع گیاه، تعداد برگ، قطر تاج، سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته)، رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل a، b، کل و کاروتنوید)، ویتامین ث، فنل و فلاونویید و غلظت نیترات اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که آثار ساده بستر رشد و تلقیح با سویههای باکتری سودوموناس بر صفات ارتفاع گیاه، قطر تاج، سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته، کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئید، ویتامین ث، فنل و فلاونویید معنی‌دار بود. اثر برهمکنش این دو فاکتور نیز بر صفات سطح برگ، طول و حجم ریشه، وزن تازه و خشک بوته، کلروفیل a و فنل معنیدار بود، به‌طوری که بیشترین وزن تازه و خشک بوته، محتوای فنل و کلروفیل در ترکیب بستر ورمیکمپوست و سویه 159 سودموناس به‌دست آمد. هر چند در برخی صفات ترکیب کمپوست و سودموناس پوتیدا سویه P10 و یا ترکیب ورمیکمپوست و سودموناس پوتیدا سویه P10 نتایج بهتری نشان داد اما به نظر میرسد درنهایت سویه 159 سودموناس توانسته نقش بیشتری در کمّیت و کیفیت کاهو ایفا کند.
دریافت: 1398/2/29 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10