دوره 11، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 97-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ایران.
موقعیت فلس در روش فلس‌برداری و نوع بستر کشت می‌تواند بر تولید سوخک در گیاه سوسن اثر بگذارد. به این منظور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو فاکتور موقعیت فلس در دو سطح (فلس بیرونی و درونی) و نوع بستر کشت در پنج سطح به اجرا در آمد. بستر پایه یا شاهد دارای 50 درصد پیت + 50 درصد پرلیت بود و در چهار بستر دیگر، 50 درصد پرلیت ثابت نگه داشته شد، ولی بخش پیت‌ماس بستر پایه با 15 یا 30 درصد کمپوست یا ورمی‌کمپوست کود گاوی جایگزین شد و آزمایش با چهار تکرار به اجرا درآمد. با توجه به نتایج به‌دست آمده بیش‌ترین تعداد سوخک (3)، قطر سوخک (12/79 میلی‌متر) و وزن خشک سوخک (0/25 گرم)، در تیمار ترکیبی ورمی‌کمپوست 15 درصد و فلس‌های بیرونی به‌دست آمد. بیش‌ترین تعداد ریشه (5/61) در بستر پیت + پرلیت و بیش‌ترین تعداد برگ (15/25) و وزن تازه سوخک (1/18) در تیمار ورمی‌کمپوست 15 درصد مشاهده شد. طول ریشه (8/55 سانتی‌متر) در تیمار کمپوست 15 درصد کم‌ترین مقدار بود. بیش‌ترین تعداد ریشه (4/96) و طول ریشه (10/66 سانتی‌متر) و وزن تازه سوخک (1/19 گرم) در فلس‌های بیرونی به‌دست آمد. مقدار کلروفیل کل گیاهان تولیدشده در تیمار فلس‌های بیرونی در ترکیب با بسترهای شاهد، ورمی‌کمپوست 15 و 30 درصد و کمپوست 15 درصد، تفاوت معنی‌داری نشان ندادند. بیش‌ترین قطر ریشه (1/56 میلی‌متر)، طول برگ (14/5 سانتی‌متر) و غلظت نیتروژن (2/48 درصد) در تیمار فلس‌های بیرونی و بستر پیت + پرلیت به‌دست آمد. بیش‌ترین غلظت پتاسیم (4/91 درصد) در تیمار ترکیبی ورمی‌کمپوست 15 درصد و فلس‌های بیرونی حاصل شد. کم‌ترین غلظت فسفر در تیمار ترکیبی کمپوست30 درصد و فلس‌های درونی دیده شد. با توجه به نتایج به‌دست آمده، می‌توان چنین نتیجه‌گیری کرد که فلس‌های بیرونی و سطوح پایین ورمی‌کمپوست برای تولید سوخک سوسن بهینه هستند.
واژه‌های کلیدی: سوخک، سوسن، فلس‌برداری، کود آلی، نیتروژن
دریافت: 1398/8/2 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10