دوره 11، شماره 3 - ( 9-1399 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 42-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد
انتخاب پوشش بهینه گلخانه از طریق تأثیر بر کمّیت و کیفیت نور ورودی به گلخانه دارای اهمیت است. برخی صفات رویشی و زایشی گیاه و صفات بیوشیمیایی میوه دو رقم گوجه‌فرنگی («سیندا» و «ملودی») کشت‌شده در واحدهای گلخانه‌ای با چهار پوشش متفاوت گلخانه (شیشه، پلاستیک، پلی‌کربنات و کاروگیت) به‌صورت طرح کرت‌های خردشده (فاکتور اصلی: پوشش گلخانه؛ فاکتور فرعی: رقم) در قالب طرح کاملاً تصادفی در کشت پاییزه در گلخانه‌های پژوهشی گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد به ‌اجرا در آمد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد صفات رویشی، زایشی و بیوشیمیایی گیاه به طور معنی‌داری تحت تاثیر پوشش گلخانه، رقم و اثر برهم­کنش آنها قرار گرفتند. میزان تابش به‌ترتیب در پوشش‌های کاروگیت، شیشه، پلاستیک و پلی‌کربنات از بیش‌ترین تا کم‌ترین ثبت شد. افزایش شاخص سلامت گیاه از طریق افزایش قطر ساقه و کاهش طول گیاه تحت تأثیر میزان تابش ناشی از پوشش‌های گلخانه قرار گرفت و به‌طور معنی‌داری در پوشش‌های کاروگیت و شیشه از پوشش‌های پلاستیک و پلی‌کربنات بیش‌تر بود. رقم «سیندا» در پوشش کاروگیت و شیشه به‌ترتیب 35/5 و 35 روز و رقم «ملودی» در پوشش شیشه 32/2 روز زودتر وارد فاز گل‌دهی شدند. تعداد روز تا رسیدن میوه در رقم «ملودی» در پوشش کاروگیت کم‌ترین (60 روز) و در رقم «سیندا» در پوشش پلی‌کربنات بیش‌ترین میزان (80/25 روز) بود. تولید میوه در رقم «سیندا» تحت پوشش‌های کاروگیت (6503/6 گرم بر بوته) و شیشه (6337/3 گرم بر بوته) بیش‌ترین میزان بود و در رقم «ملودی» تحت پوشش‌‌های پلاستیک و پلی‌کربنات (به‌ترتیب 1314/2 و 1027/1 گرم بر بوته) کم‌ترین میزان را نشان داد. براساس نتایج این آزمایش در شرایط آب‌و‌هوایی منطقه، به‌دلیل ارزش فعلی خالص و نرخ بازدهی داخلی بیش­تر پوشش شیشه نسبت به سایر پوشش‌ها، کشت رقم «سیندا» در گلخانه‌هایی با پوشش سقف شیشه از نظر اقتصادی پیشنهاد می‌شود.
دریافت: 1398/11/30 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10