دوره 11، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 79-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه مهندسی آب، دانشگاه شهرکرد
تعیین الگوی توزیع رطوبت برای طراحی مناسب سامانه‌های آبیاری قطره‌ای ضروری است. شناسایی الگوی توزیع رطوبت موجب افزایش کارایی سیستم آبیاری و مصرف آب می‌شود. این پژوهش به‌منظور بررسی الگوی توزیع رطوبت ناشی از یک منبع نقطه‌ای و مقایسه آن در بسترهای مختلف کشت بدون خاک به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول نوع بستر کشت شامل 9 تیمار با ترکیب زئولیت، پرلیت و کوکوپیت و فاکتور دوم دبی قطره‌چکان شامل سه دبی 2، 3 و 4 لیتر بر ساعت بود. بر اساس نتایج اثر بستر و برهم‌کنش بستر × دبی بر همه کمّیت‌های اندازه‌گیری‌شده (حجم آب آبیاری، قطر خیس‌شده در لایه 10 و 20 سانتی‌متر از سطح، بیش‌ترین سطح خیس‌شده و حجم خیس‌شده) معنی‌دار شد. اثر دبی بر تمام کمّیت‌ها به‌جز بیش‌ترین سطح خیس‌شده، معنی‌دار شدند. افزودن 10 درصد کوکوپیت به پرلیت آثار مطلوبی بر گستردگی الگوی توزیع رطوبت داشت و در دبی 3 لیتر بر ساعت، حجم خیس‌شدگی را به‌میزان 79 درصد افزایش داد، ولی زئولیت نسبت به کوکوپیت عملکرد مناسبی نداشت و 30 درصد حجم خیس‌شدگی را کاهش داد. همچنین به‌طور کلی دبی مناسب در تمامی بسترهای کشت دبی 3 لیتر بر ساعت بود. با توجه به نتایج این پژوهش، دبی‌های 2 تا 3 لیتر دبی مناسب و بستر کوکوپیتپرلیت با درصد ترکیب 20-80 بستر مناسبی از نظر گستردگی جبهه رطوبتی است.
دریافت: 1399/5/22 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1399/12/10