دوره 11، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 100-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه
این پژوهش به‌منظور جداسازی و شناسایی باکتری‌های محرک رشد گیاهان (PGPR)، از خاک‌ها شور و ارزیابی تأثیر باکتری‌های جداسازی شده، قارچ‌های همزیست و اندوفیت بر غلظت برخی عناصر غذایی در گیاه گندم تحت تنش شوری در شرایط گلخانه اجرا شد. فاکتورها شامل تیمارهای میکروبی (باکتری PGP، قارچ میکوریز، قارچ اندوفیت و شاهد) و سطوح شوری (بدون شوری، 8 و 14 دسی‌زمینس بر متر) بودند. در پایان دوره رشد، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، سدیم، آهن، روی و منگنز گیاه و نیز درصد کلونیزاسیون ریشه گندم اندازه‌گیری شد. از بین 10 جدایه خالص‌سازی شده، سه جدایه که دارای ویژگی‌های محرک رشدی بهتری بودند، مورد شناسایی فنوتیپی و مولکولی قرار گرفتند. نتایج نشان داد دو جدایه شناسایی‌شده از جنس Pseudomonas (جدایه Ur743 از گونه Pseudomonas aeruginosa و جدایه Ur745 از گونه Pseudomonas fluorescens) و جدایه Ur840 از گونه Stenotrophomonas maltophilia بود. نتایج آزمون گلخانه‌ای بیانگر آن بود که در سطح بدون شوری، قارچ میکوریز در جذب عناصر فسفر، آهن و منگنز بهتر از سایر تیمارهای میکروبی مؤثر بود. اما در بالاترین سطح شوری (dS m-1 باکتری‌های PGP، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، آهن و منگنز را در اندام هوایی به‌طور معنی‌دار نسبت به شاهد افزایش دادند. همچنین کاربرد باکتری‌های افزایش‌دهنده رشد سبب افزایش 1/99، 1/71 و 1/37 برابری به‌ترتیب در غلظت پتاسیم، نسبت پتاسیم به سدیم و غلظت روی در مقایسه با شاهد شد. در مجموع ریزجانداران بومی جداسازی‌شده از خاک‌شور نسبت به سایر ریزجانداران در این پژوهش، سبب بهبود جذب عناصر‌غذایی و افزایش زیست‌توده گیاه گندم در شرایط تنش‌ شوری شدند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ريزجانداران ریزوسفری محرک رشد گیاه
دریافت: 1399/8/18 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1399/12/10