دوره 12، شماره 1 - ( 3-1400 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 78-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.
هدف از این پژوهش بررسی اثر سطوح مختلف کدورت آب آبیاری و بافت خاک بر دقت اندازه‌گیری رطوبت خاک با استفاده از دستگاه انعکاس‌سنج زمانی (TDR) بود. این پژوهش در شرایط گلخانه‌ای در سه خاک با بافت (رس سیلتی، لوم رسی و لوم شنی) و در 3 کدورت آب (صفر، 1500 و 3000 NTU) با سه تکرار انجام شد. در این پژوهش رطوبت حجمی خاک (θv) با استفاده از دستگاه TDR اندازه‌گیری شد و با مقادیر اندازه‌گیری شده به روش وزنی مقایسه شد. نتایج نشان داد که دستگاه TDR در خاک لوم شنی در تمامی سطوح کدورت آب آبیاری دارای بیش‌ترین دقت بوده (به‌ترتیب در کدورت آب صفر، 1500 و NTUد3000 دارای ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) برابر با 0/024، 0/027 و 0/038) و با افزایش میزان رس خاک از دقت دستگاه کاسته شده است. بر اساس نمودار همسانی ترسیم شده برای نتایج روش TDR و روش وزنی، بیش‌ترین و کم‌ترین همسانی بین دو روش به‌ترتیب در تیمارهای لوم رسی + آب چاه (0/94 = R2) و رس سیلتی + کدورت NTUد1500 (0/84 = R2مشاهده شد. نتایج نشان داد که افزایش کدورت آب منجر به کاهش دقت دستگاه در بافت‌های خاک مورد بررسی شده است. بیش‌ترین دقت در اندازه‌گیری رطوبت خاک با استفاده از این دستگاه در بافت لوم شنی + استفاده از آب چاه در آبیاری بود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1399/10/30 | پذیرش: 1400/3/10 | انتشار: 1400/3/10