گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان، خرمآباد، ایران
چکیده: (1676 مشاهده)
پژوهش حاضر با هدف تلفیق زیستی پرورش ماهی کپور و پنجگونه نعناع در سیستم آکواپونیک انجام شد. بررسی ﺑﻪصورت طرح آزمایشی کرتهای خردشده در زمان اجرا شد. گونههای نعناع (شامل نعناع آبی، پونه، سبز، سیب و فلفلی) بهعنوان فاکتور اصلی و برداشت (چین اول و چین دوم) بهعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. بیشترین وزن تازه و خشک برگ، وزن تازه و خشک استولون، وزن تازه اندام هوایی، وزن خشک کل بوته، تعداد برگ، طول میان گره، تعداد استولون و سطح برگ مربوط به نعناع آبی بود. گونههای نعناع آبی، فلفلی و پونه نیز بیشترین وزن خشک اندام هوایی و قطر ساقه را به خود اختصاص دادند. بیشترین وزن خشک ساقه و ارتفاع بوته نیز مربوط به پونه بود. بیشترین نسبت برگ به ساقه در نعناع سیب، نعناع سبز و نعناع آبی مشاهده شد. بیشترین محتوای نسبی آب (RWC) مربوط به نعناع فلفلی بود که با گونههای نعناع آبی، نعناع سبز و نعناع سیب اختلاف معنیداری نداشت. بیشترین میزان شاخص سبزینگی (SPAD) در نعناع آبی و فلفلی بهدست آمد. علاوه بر این، اغلب صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل وزن تازه برگ، وزن تازه استولون، وزن تازه اندام هوایی، تعداد برگ، ارتفاع بوته، تعداد ساقه اصلی و فرعی، سطح برگ، RWC و شاخص SPAD برای گونههای نعناع در چین دوم زیادتر بودند. در مجموع نعناع آبی و نعناع فلفلی از لحاظ اغلب صفات مورد بررسی بهتر از دیگر گونهها نشان دادند و پتانسیل زیاد این دو گونه برای کشت در سیستم آکواپونیک نمایان شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشتهاي گلخانهاي دریافت: 1400/1/24 | پذیرش: 1400/7/12 | انتشار: 1400/9/30