دوره 12، شماره 4 - ( 12-1400 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 51-37 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
هیدروژن پراکسید نقش مهمی در پاسخ گیاهان به تنش‌های محیطی دارد. این پژوهش به‌‌منظور بررسی اثر هیدروژن پراکسید در چهار سطح غلظت (0، 20، 40 و 80 میکرولیتر در لیتر) بر شاخص‌های کمّی و کیفی دو رقم گوجه‌فرنگی نیوتون و چری سانتلا (Newton and Cherry Santella) در کشت هیدروپونیک انجام گرفت. آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که کاربرد هیدروژن پراکسید باعث افزایش شاخص‌های رویشی و ویژگی‌های فیزیولوژیک گیاه گوجه‌فرنگی از جمله تعداد برگ، وزن خشک برگ و ریشه، حجم ریشه، سفتی بافت میوه سری اول و pH آب میوه شد. هیدروژن پراکسید باعث افزایش 35 درصدی انبارداری میوه در رقم چری سانتلا نسبت به شاهد شد. حداکثر وزن میوه در رقم نیوتون و مربوط به تیمار 80 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید بود که نسبت به شاهد 58 درصد افزایش داشت. با توجه به اینکه بیش‌ترین تعداد برگ، وزن‌ خشک برگ و حجم ریشه در غلظت 80 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید مشاهده شد، و همچنین بیش‌ترین سفتی بافت میوه سری اول و انبارداری میوه در غلظت 40 میکرولیتر بر لیتر هیدروژن پراکسید بود، استفاده از این دو غلظت برای بهبود شاخص‌های رویشی و فیزیولوژیک گوجه‌فرنگی توصیه می‌شود.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1400/5/2 | پذیرش: 1400/12/10 | انتشار: 1400/12/10