گروه باغبانی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده: (1016 مشاهده)
توتفرنگی یکی از ریزمیوههای مناطق معتدله است که در زمره محصولات باغبانی مهم تجاری قرار گرفته است. لذا پژوهش حاضر برای بررسی اثر اسید هیومیک و آرژنین در سطوح مختلف ورمیکمپوست بر ویژگیهای کمی و کیفی توتفرنگی رقم گاویتا در گلخانه انجام شد. این پژوهش در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو فاکتور، فاکتور اول بستر کاشت در 4 سطح (خاک باغچه، ”خاک باغچه + %5 ورمیکمپوست“، ”خاک باغچه + %10 ورمیکمپوست“ و ”خاک باغچه + %20 ورمیکمپوست“) و فاکتور دوم شامل اسیدهای آلی در 4 سطح (شاهد (آب)، اسیدهیومیک (100 میلیگرم در لیتر)، آرژنین (100 میلیگرم در لیتر) و اسیدهیومیک + آرژنین (100 + 100 میلیگرم در لیتر)) در 3 تکرار و 48 پلات انجام شد. صفات مورد اندازهگیری شامل: تعداد برگ، عملکرد میوه، تعداد میوه، وزن تک میوه، وزن تازه و خشک شاخساره، کلروفیل a،وb و کل، کاروتنوئید، میزان آنتوسیانین، ویتامین ث، مواد جامد محلول کل، اسید قابل تیتراسیون و شاخص طعم میوه بود. بر اساس نتایج این پژوهش کاربرد تیمار ”خاک باغچه + %20 ورمیکمپوست“ بر تمام صفات مورد آزمایش اثر مثبتی داشت و سبب افزایش شاخصهای فیزیولوژیک و رویشی در گیاه توتفرنگی شد. همچنین بیشترین وزن میوه، بیشترین میزان کلروفیل a،وb و کل، کاروتنوئید، آنتوسیانین و ویتامین ث تحت تیمار ”اسیدهیومیک + آرژنین“ بهدست آمد. نتایج اثر برهمکنش ”بستر کاشت × اسیدآلی“ بر صفات مورد آزمایش نشان داد که بیشترین تعداد برگ، بیشترین میزان عملکرد، تعداد میوه و وزن تک میوه مربوط به تیمار ”خاک باغچه + %20 ورمیکمپوست × اسیدهیومیک + آرژنین“ بود. میتوان اظهار داشت که تیمارهای ”خاک باغچه + %20 ورمیکمپوست“ و ”اسیدهیومیک + آرژنین“ تیمارهای برتر این آزمایش بودند، چون هم در آثار ساده و هم در برهمکنشهای باعث بهبود صفات فیزیولوژیک توتفرنگی شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشتهاي گلخانهاي دریافت: 1400/9/15 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1401/3/10