گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (877 مشاهده)
بهمنظور بررسی تأثیر محلولپاشی متیل جاسمونات [آب مقطر (شاهد)، اتانول 1 درصد (حلال متیل جاسمونات و شاهد)، 1 و 2 میلیمولار متیل جاسمونات] و کاربرد عنصر روی (0، 0/025، 0/05 و 0/1 میلیگرم در لیتر) در محلول غذایی هوگلند بر ویژگیهای رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی و تولید اسانس نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) آزمایشی گلدانی در شرایط کشت بدون خاک و بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. براساس نتایج بیشترین میزان صفات رشدی مورد بررسی در کاربرد 0/025 میلیگرم بر لیتر روی و محلولپاشی 1 و 2 میلیمولار متیل جاسمونات حاصل شد. بیشترین میزان رنگیزههای فتوسنتزی شامل کلروفیل a و کلروفیل کل مربوط به کاربرد 0/025 میلیگرم بر لیتر روی و محلولپاشی 2 میلیمولار متیل جاسمونات بود. بیشترین وزن تازه و خشک ریشه، میزان کلروفیل b و کاروتنوئید بهترتیب در تیمار 0/05 میلیگرم بر لیتر روی و محلولپاشی 2 میلیمولار متیل جاسمونات و همچنین تیمار بدون روی و محلولپاشی با آب مقطر مشاهده شد. علاوه بر این بیشترین میزان تولید اسانس در تیمار 0/1 میلیگرم بر لیتر روی و محلولپاشی با غلظت 1 میلیمولار متیل جاسمونات حاصل شد. بهطور کلی کاربرد 0/025 میلیگرم بر لیتر روی و محلولپاشی 2 میلیمولار متیل جاسمونات در اکثر صفات مورد بررسی بهعنوان بهترین ترکیب تیماری شناخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که روی در غلظتهای کم موجب تحریک رشد گیاه نعناع فلفلی شد؛ درحالی که حذف روی و یا کاربرد غلظتهای زیاد آن موجب بروز برخی آثار تنشزا در این گیاه و افزایش تولید اسانس شد. بنابراین استفاده از غلظتهای مناسب روی و متیل جاسمونات میتواند راهکار مناسبی برای افزایش رشد و تولید اسانس نعناع فلفلی باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشتهاي گلخانهاي دریافت: 1400/12/22 | پذیرش: 1401/6/10 | انتشار: 1401/6/10