دوره 13، شماره 4 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1401 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 87-71 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران
چکیده:   (1015 مشاهده)
استفاده مستقیم از فاضلاب شهری خام برای آبیاری زراعی می‌تواند عواقب زیان‌بار بسیاری را ایجاد کند. بنابراین، پساب تصفیه‌شده از طریق فناوری‌های مختلف برای استفاده دوباره به‌ویژه در مناطق کم‌آب مورد توجه قرار گرفته است. هدف این پژوهش مقایسه کاربرد پساب تصفیه‌شده فاضلاب شهری نسبت به آب چاه بر میزان نیترات و فسفات در خاک زراعی تحت کشت جو بود. بدین منظور یک قطعه زمین زراعی به مساحت 2000 متر‌مربع به دو قسمت مساوی 1000 متر‌مربعی تقسیم شد که برای یک فصل رشد، یک قطعه آن با آب چاه و قطعه دیگر با آب فاضلاب تصفیه‌شده آبیاری شد؛ ضمن آنکه کیفیت این دو منبع آبی نیز در آزمایشگاه تعیین شد. تعداد 28 نمونه خاک نیز از هر یک از دو قطعه زمین (در مجموع تعداد 56 نمونه) از لایه 20-0 سانتی‌متری تهیه شده و در آزمایشگاه مورد تجزیه و اندازه‌گیری قرار گرفت. روش درون‎یابی وزن‎دهی فاصله معکوس نیز به‌منظور تعیین توزیع مکانی ویژگی‌های خاک به‌کار رفت. نتایج نشان داد که میانگین غلظت فسفات، پتاسیم و سدیم اندازه‌گیری‌شده در پساب تصفیه‌شده بسیار بیش‌تر از آب چاه بود و کاربرد پساب تصفیه‌شده فاضلاب شهری به‌طور معنی‌داری بر غلظت آمونیوم، فسفات و نیترات و نیتروژن کل خاک مؤثر بود. همچنین استفاده از پساب تصفیه‌شده شهری برای آبیاری توانست عملکرد گیاه جو (Hordeum vulgare) را نسبت به تیمار آب چاه بهبود بخشد. قابل توجه آن‌که مدیریت مناسب در بهره‌گیری از فاضلاب تصفیه‌شده و انتخاب گیاهانی که بتوانند آثار زیان‌بار استفاده از این منبع آبی را بر ویژگی‌های خاک و عملکرد محصول به حداقل برسانند، اهمیت زیادی دارد.
متن کامل [PDF 2056 kb]   (815 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1401/6/8 | پذیرش: 1401/12/3 | انتشار: 1401/12/7

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق