دوره 14، شماره 1 - ( 1-1402 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 107-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد، یزد، ایران
در این پژوهش تأثیر باکتری‌های محرک رشد گیاه Bacillus pumilus و Zhihengliuella halotolerans بر صفات مورفو-فیزیولوژیک گیاه قره‌داغ تحت تأثیر گرد و غبار (شاهد و 1/5 میلی‌گرم بر متر مربع در ماه) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که گرد و غبار بر صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه تأثیر منفی دارد. گرد و غبار باعث کاهش 20، 15، 17 و 20 درصدی در به‌ترتیب کلروفیل a، کاروتنوئید، پروتئین محلول کل و زیست‌توده خشک و افزایش فلاونوئید کل، محتوای فنل کل، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی کل و گلایسین‌ بتائین به‌ترتیب به مقدار 107، 32، 15 و 10 درصدی در مقایسه با نمونه شاهد شد. هر دو باکتری شرایط گیاه را در برابر تنش بهبود بخشیدند؛ به‌طوری‌که
B. pumilus و Z. halotolerans به‌ترتیب باعث افزایش مقدار 13 و 21 درصدی کلروفیل b،و27 و 43 درصدی پروتئین، 60 و 27 درصدی زیست‌توده خشک در شرایط شاهد گرد و غبار شد. در این میان نقش سویه B. pumilus بیش‌تر از سویه Z. halotolerans بود؛ به‌طوری‌که سویه B. pumilus به‌تنهایی بیش‌ترین تأثیر را در افزایش معنی‌دار کلروفیل a و شاخص کیفیت نهال به‌ترتیب به مقدار 52 و 108 درصد در تیمار گرد و غبار داشت. نتایج این پژوهش نشان داد که باکتری‌های محرک رشد گیاه جداسازی‌شده از گیاهان مرتعی شور‌پسند می‌توانند باعث افزایش مقاومت گیاه قره‌داغ در شرایط تنش گرد و غبار شوند. این موضوع در جنگل‌کاری بهینه این‌گونه و تثبیت ریزگرد‌های نمکی در پلایاها (دریاچه‌های خشک) در اکوسیستم‌های خشک و نیمه‌خشک دارای اهمیت است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط آب و گیاه
دریافت: 1401/11/10 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار: 1402/3/28