دوره 14، شماره 3 - ( 7-1402 )                   جلد 14 شماره 3 صفحات 52-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
با توجه به محدودیت‌های منابع آبی و کاهش کیفیت خاک، استفاده از راهکارهای نوین و پربازده برای تولید بیش‌تر و با کیفیت‌تر محصولات کشاورزی ضروری است. از جمله روش‌های مؤثر در راستای تحقق این مهم، تولید و کشت گیاهان به روش آب‌کشت است. ایـن پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با هدف بررسی اثر سامانه‌های کشت آب‌کشت شامل سامانه قطره‌‌ای و فناوری جریان عمیق (DFT) به‌عنوان فاکتور اول بر کیفیت و عملکرد ارقام مختلف توت‌فرنگی (آلبیون، سابرینا) به‌عنوان فاکتور دوم با چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان داد، طول و عرض میوه رقم سابرینا کشت شده در سامانه قطره‌ای دارای بیش‌ترین میزان بود. همچنین بیش‌ترین وزن و عملکرد میوه در رقم سابرینا کشت شده در سامانه قطره‌ای مشاهده شد. بیش‌ترین میزان اسیدیته قابل تیتر (TA) در رقم سابرینا کشت شده در سامانه قطره‌ای و بیش‌ترین محتوی مواد جامد محلول (TSS)، فنل کل و فلاونوئید کل نیز در سامانه DFT مشاهده شد. همچنین بیش‌ترین محتوی آنتوسیانین کل مربوط به رقم آلبیون کشت شده در سامانه قطره‌ای بود. به‌طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بیش‌تر ویژگی‌های کمّی و کیفی میوه توت‌فرنگی تحت تأثیر نوع سامانه کشت قرار گرفته و در سامانه قطره‌ای عملکرد و کیفیت میوه توت‌فرنگی بالاتر از سامانه DFT بود. همچنین در ارزیابی نوع رقم می‌توان نتیجه گرفت که رقم سابرینا بیش‌ترین ویژگی‌های بیوشیمیایی را در سامانه قطره‌ای داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1402/2/2 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/9/28