دوره 14، شماره 4 - ( 10-1402 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 48-31 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی و مهندسی فضای سبز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
این پژوهش با هدف بررسی اثر کم‌آبیاری و خاک‌پوش بر گیاه هندوانه با آزمایش مقدماتی به‌صورت کرت‌های خرد‌شده بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار، در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، در سال 1401-1400 انجام شد. کرت اصلی، آبیاری قطره‌ای با سه سطح 100، 70 و 50 درصد نیاز آبی و کرت فرعی، خاک‌پوش با سه سطح برگ خردشده خرما، پلاستیک سیاه و بدون خاک‌پوش (شاهد) در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، آثار ساده و برهم‌کنش تیمارها بر طول ساقه، سطح برگ، عملکرد، بهره‌وری آب، محتوای آب نسبی، رنگیزه‌های فتوسنتزی، پرولین، فنول کل، آنزیم سوپراکسید دیسموتاز برگ و طول و عرض میوه و آثار ساده آبیاری و خاک‌پوش بر طول میان‌گره، پایداری غشاء و ویتامین ث، اثر ساده آبیاری بر درصد ماده خشک میوه، انشعابات ساقه و اثر ساده خاک‌پوش بر شکل میوه و مواد جامد محلول معنی‌دار شد. مقادیر pH و اسید کل، مزه و لیکوپن میوه تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت. بیش‌ترین عملکرد (ton/haو60/1) با آبیاری کامل و خاک‌پوش پلاستیک، و بیش‌ترین بهره‌وری آب (kg/m3و15/1) با آبیاری 70 درصد و خاک‌پوش پلاستیک، بدون تفاوت معنی‌دار با آبیاری کامل و خاک‌پوش‌های پلاستیک و برگ خرما حاصل شد. یافته‌ها نشان داد اثربخشی خاک‌پوش پلاستیک با آبیاری کامل و 70 درصد در مقایسه با آبیاری 50 درصد بر رشد و عملکرد بیش‌تر بود. خاک‌پوش برگ خرما با وجود برتری نسبت به شاهد در آبیاری کامل، به‌علت داشتن غلظت زیاد سدیم (mg/kgو1800) در سطوح کم‌آبیاری آثار مثبت ناچیزی داشت.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط آب و گیاه
دریافت: 1402/5/4 | پذیرش: 1402/9/26 | انتشار: 1402/12/22