دانشگاه آزاد اسلامی قایمشهر
چکیده: (606 مشاهده)
در شرایط کمبود رطوبت در خاک که جذب عناصر غذایی و به ویژه نیتروژن تحت تاثیر قرار میگیرد، لزوم برقراری تناسب بین نیتروژن مصرفی و فراهمی رطوبت در خاک ضروری است، از این رو تعیین سطح بهینه کودی برای رسیدن به عملکرد بالا یکی از اهداف مهم پژوهش میباشد. با توجه به اینکه کدو سبز به صورت عمده در منطقه کشت شده و تاکنون تحقیقی در مورد تاثیر نهادههای کشاورزی بر خصوصیات این گیاه صورت نگرفته است، لذا در این تحقیق تاثیر تنش خشکی و کود نیتروژنی بر عملکرد و بهرهوری آب در کدو سبز، در سال زراعی 1395 در شهرستان ساری انجام گرفت. آزمایش به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اصلی با چهار سطح 25، 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و فاکتور فرعی با سه سطح صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی بود. صفات اندازهگیری شده شامل طول، عرض و وزن تک میوه، وزن کل بوته، تعداد برگ، وزن تر، خشک و سطح برگ، عملکرد کل محصول و بهرهوری مصرف آب بودند. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد محصول، وزن تر و خشک، عرض و تعداد برگ، وزن کل بوته مربوط به تیمار با 100 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بود. بیشترین وزن تک میوه و عرض میوه مربوط به تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن است. بالاترین بهرهوری آب مربوط به تیمار با 25 درصد نیاز آبی و مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بوده است. با توجه به اینکه با کاهش 25 درصدی مصرف آب 12 درصد کاهش عملکرد و بیش از 30 درصد افزایش بهره وری آب حاصل گردید میتوان تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی را بهترین تیمار در شرایط محدویت آب معرفی کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط آب و گیاه دریافت: 1402/8/16 | پذیرش: 1403/1/5