دانشگاه آزاد اسلامی قایمشهر
در شرایط کمبود رطوبت در خاک که جذب عناصر غذایی و به ویژه نیتروژن تحت تاثیر قرار می­گیرد، لزوم برقراری تناسب بین نیتروژن مصرفی و فراهمی رطوبت در خاک ضروری است، از این رو تعیین سطح بهینه کودی برای رسیدن به عملکرد بالا یکی از اهداف مهم پژوهش­ می­باشد. با توجه به این­که کدو سبز به صورت عمده در منطقه کشت شده و تاکنون تحقیقی در مورد تاثیر نهاده­های کشاورزی بر خصوصیات این گیاه صورت نگرفته است، لذا در این تحقیق تاثیر تنش خشکی و کود نیتروژنی بر عملکرد و بهره­وری آب در کدو سبز،  در سال زراعی 1395 در شهرستان ساری انجام گرفت. آزمایش به صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح کامل تصاد­فی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اصلی با چهار سطح 25، 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و فاکتور فرعی با سه سطح صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی بود. صفات اندازه­گیری شده شامل طول، عرض و وزن تک میوه، وزن کل بوته، تعداد برگ، وزن تر، خشک و سطح برگ، عملکرد کل محصول و بهره­وری مصرف آب بودند. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد محصول، وزن تر و خشک، عرض و تعداد برگ، وزن کل بوته مربوط به تیمار با 100 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن بود. بیشترین وزن تک میوه و عرض میوه مربوط به تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن است. بالاترین بهره­وری  آب مربوط به تیمار با 25 درصد نیاز آبی و مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بوده است. با توجه به اینکه با کاهش 25 درصدی مصرف آب 12 درصد کاهش عملکرد و بیش از 30 درصد افزایش بهره وری آب حاصل گردید می­توان تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنی را بهترین تیمار در شرایط محدویت آب معرفی کرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط آب و گیاه
دریافت: 1402/8/16 | پذیرش: 1403/1/5