دانشگاه ولی عصر رفسنجان
یکی از مهم‌ترین عوامل محدودکننده رشد و عملکرد گیاهان کمبود روی می‌باشد با توجه به اهمیت بازیافت لاستیک‌های فرسوده و امکان استفاده از آن‌ها در کشاورزی، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر کاربرد خاکستر لاستیک و لیگاندهای آلی بر فراهمی عنصر روی در خاک و جذب آن توسط گیاه ذرت انجام شد. این پژوهش بهصورت فاکتوریل با دو عامل خاکستر لاستیک در چهار سطح (0، 25/0، 5/0 و 1 درصد وزنی) و لیگاندهای آلی (شاهد، اسید سیتریک و EDTA با غلظت 5/1 میلی‌مول بر کیلوگرم خاک) در قالب طرح کاملا ًتصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد لیگاندهای آلی در خاک‌های تیمار شده با خاکستر لاستیک، نتوانست بر پارامترهای رویشی گیاه ذرت تأثیر‌گذار باشد این در حالی است که غلظت روی اندام‌­هوایی و ریشه گیاه با کاربرد لیگاندهای آلی در گلدانهای تیمار شده با خاکستر لاستیک افزایش یافت. با کاربرد اسید سیتریک در تیمارهای حاوی 1 درصد وزنی خاکستر لاستیک افزایش سه برابری در غلظت روی اندام‌هوایی در مقایسه با شاهد (بدون‌ تیمار) مشاهده شد.  همچنین مقدار روی قابل عصاره‌گیری با DTPA در خاک با کاربرد سطوح 5/0 و 1 درصد وزنی خاکستر لاستیک به ترتیب ۹۵ و ۱۷۵ برابر نسبت به سطح صفر خاکستر افزایش یافت نتایج هم­چنین نشان داد که به‌دلیل مقادیر اندک سرب و کادمیوم در لاستیک، غلظت کادمیوم اندام‌هوایی و ریشه گیاه در همه تیمارها کم‌تر از حد تشخیص دستگاه جذب اتمی بود و از طرف دیگر اثر اصلی تیمار خاکستر لاستیک، لیگاند و همچنین اثرات متقابل آن‌ها بر غلظت سرب گیاه معنی‌داری نبود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که ذرات لاستیک تایر توانست در کوتاه مدت روی مورد نیاز گیاه را تأمین کنند و به‌عنوان یک کود مناسب روی توصیه شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1402/9/7 | پذیرش: 1402/12/21