دانشگاه آزاد گرمسار
امروزه استفاده از ضایعات کشاورزی در جهت تولید محصولات کشاورزی اهمیت بالایی دارد، کاربرد بیوچار به‌ عنوان اصلاح‌کننده خاک، نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش داده و موجب حفظ و دسترسی رطوبت برای گیاه، بهبود رشد و کیفیت محصولات باغبانی می‌گردد. یه منظور بررسی تأثیر بیوچار در بستر کاشت فلفل کاپی(Capsicum annuum L.) آزمایشی به‌صورت طرح آماری کاملاً تصادفی در 3 تکرار در سال 1401 در گلخانه تجاری واقع در شهر گرمسار اجرا شد. تیمارها شامل بیوچار کلش گندم به نسبت‌های صفر، 10 ،20 ،40 و 60 گرم در کیلوگرم خاک بود. نتایج نشان داد، تیمارها تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد ارزیابی داشتند، بطوریکه بیشترین وزن تر و خشک میوه (43/57- 56/12 گرم)، شاخص ثبات غشاء سلول (39/85 درصد)، طول میوه (56/12 سانتی‌متر)، تعداد میوه در بوته (50/29)، میزان اسیدیته قابل تیتراسیون (13/1 درصد) و ویتامین ث (61/102 میلی‌گرم در 100 گرم وزن تر)، آنتوسیانین (94/9 میلی‌گرم در گرم وزن تر) و فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز، کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز (25/4- 98/5- 05/4 واحد آنزیم در گرم وزن تر) در تیمار بیوچار 40 گرم در کیلوگرم خاک و بیشترین میزان مواد جامد محلول (95/4 درجه بریکس)، pH (98/4) و محتوای کلروفیل کل (43/4 میلی‌گرم در گرم وزن تر) در تیمار بیوچار 60 گرم در کیلوگرم خاک به‌دست آمد درحالی‌که در تمامی صفات مورد ارزیابی شاهد کمترین بود. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، مصرف بیوچار خصوصاً به میزان 40 گرم در کیلوگرم خاک جهت بهبود ویژگی‌های رشدی و بیوشیمیایی فلفل کاپی (Capsicum annuum L.) پیشنهاد می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1402/9/25 | پذیرش: 1402/12/21