دوره 15، شماره 2 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 32-19 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
چکیده:   (712 مشاهده)
امروزه استفاده از مانده‌های کشاورزی برای بهبود تولید محصولات کشاورزی اهمیت زیادی دارد. کاربرد بیوچار به‌عنوان اصلاح‌کننده خاک، نیاز به کودهای شیمیایی را کاهش داده، و موجب حفظ رطوبت خاک و بهبود رشد و کیفیت محصولات باغبانی می‌شود. به‌منظور بررسی تأثیر بیوچار در بستر کاشت فلفل کاپی (.Capsicum annuum L) آزمایشی به‌صورت طرح آماری کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1401 در گلخانه‌ای تجاری واقع در شهر گرمسار اجرا شد. تیمارها شامل بیوچار کاه و کلش گندم با مقادیر کاربردی صفر، 10، 20، 40 و 60 گرم در کیلوگرم خاک بود و صفات مورد بررسی شامل وزن تازه و خشک میوه، شاخص پایداری غشاء سلول، طول میوه، تعداد میوه در بوته، مواد جامد محلول، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، ویتامین ث، آنتوسیانین، کلروفیل کل و فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز بود. نتایج نشان داد تیمارها تأثیر معنی‌داری بر صفات مورد بررسی داشتند، به‌طوری‌که در تیمار بیوچار 40 گرم در کیلوگرم خاک بیش‌ترین وزن تازه و خشک میوه، شاخص پایداری غشاء سلولی، طول میوه، و تعداد میوه در بوته به‌دست آمد. هم‌چنین در این تیمار بیش‌ترین میزان اسیدیته قابل تیتراسیون و ویتامین ث، آنتوسیانین و فعالیت آنزیم‌های پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز مشاهده شد. بیش‌ترین میزان مواد جامد محلول، pH و محتوای کلروفیل کل در تیمار بیوچار 60 گرم در کیلوگرم خاک به‌دست آمد، درحالی‌که تمامی صفات مورد بررسی در شاهد کم‌ترین مقدار را داشتند. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، مصرف بیوچار به‌ویژه به میزان 40 گرم در کیلوگرم خاک ویژگی‌های رشدی و بیوشیمیایی میوه فلفل کاپی را بهبود بخشید.
متن کامل [PDF 1165 kb]   (427 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1402/9/25 | پذیرش: 1402/12/21 | انتشار: 1403/9/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق