XML English Abstract Print


بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران
چکیده:   (355 مشاهده)
با بررسی تغییرات زمانی و مکانی ویژگی­های خاک می­توان پتانسیل و محدودیت­های موجود برای توسعه کشاورزی پایدار را شناسایی نمود. این پژوهش با هدف بررسی تغییرات زمانی و مکانی برخی از ویژگی­های خاک در اراضی زیر کشت گندم در استان خوزستان انجام شد. داده­ها از 15 شهرستان استان خوزستان شامل 212 و 718 نمونه خاک از عمق 0 تا 30 سانتی­متری مزارع گندم به­ترتیب در سال­های 1390 و 1400 جمع­آوری شدند. pH خاک، کربنات کلسیم، شوری، کربن آلی، فسفر و پتاسیم قابل دسترس خاک اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که میانگین کربنات کلسیم در خاک­های موردمطالعه 3/46% و میانگین pH خاک­ها 4/7 بود. از سال 1390 تا 1400، اراضی زیر کشت گندم دارای خاک با محدودیت شوری (> 4 dS m-1) از 42 درصد به 59 درصد افزایش یافته است. با وجود اینکه، بیشترین میانگین شوری خاک (بیش از 12 دسی زیمنس در متر) در بخش­های جنوبی استان خوزستان و به­ترتیب در شهرستان­های شادگان (2/16 dSm-1) و هندیجان (2/14 dSm-1) مشاهده شد اما بیشترین نرخ تغییرات زمانی شوری خاک در شهرستان گتوند (209 درصد افزایش) و بهبهان (191 درصد افزایش) رخ داد. با گذشت ده سال، میانگین کربن آلی خاک در مزارع گندم استان 1/0 کاهش یافت و مزارع دارای محدودیت کربن آلی (کمتر از 1 درصد) از 77 درصد در سال 1390 به 90 درصد در سال 1400 رسید. تغییرات زمانی فسفر و پتاسیم قابل دسترس خاک در مزارع گندم به­ترتیب در 80 و 67 درصد از شهرستان­های مورد مطالعه معنی­دار نبود. نتایج نشان داد که علی­رغم متفاوت بودن نرخ تغییرات زمانی و مکانی ویژگی­های مختلف خاک، به طور کلی مدیریت­های رایج در گشت گندم موجب افزایش محدودیت­های خاک با شدت­های متفاوتی شده است که می­تواند پایداری تولید در کشاورزی استان را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. 
 
متن کامل [PDF 1823 kb]   (95 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: ارتباط سلامت خاک با برهم‌کنش‌های خاک-گیاه
دریافت: 1402/10/9 | پذیرش: 1403/3/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق