نشریه روابط خاک و گیاه                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

افزایش تدریجی دما، کاهش بارش و کاهش حاصلخیزی خاک در دهه‌های اخیر موجب کاهش شدید عملکرد کلاله زعفران شده است. با توجه به اهمیت اقتصادی و اجتماعی زعفران برای کشورمان، توسعه دانش و فناوری به منظور افزایش عملکرد کشت سنتی و توسعه کشت صنعتی آن بسیار ضروری است. بنابراین در این تحقیق، اثر چهار نوع بستر کشت غیر خاکی (سه پرلیت با دانه‌بندی ریز، متوسط و درشت و یک مخلوط پرلیت به کوکوپیت به کوکوچیپس) بر رشد و نمو زعفران در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تکرار بررسی، و ویژگی­های فیزیولوژیک و مورفولوژیک برگ (شدت فتوسنتز خالص لحظه­ای، فتوسنتز کل، وزن، تعداد و سطح)، بنه (وزن، تعداد و درصد بنه­های درشت) و ریشه (تشکیل ریشه رابط) زعفران ارزیابی شد. اندازه‌گیری شاخص‌های رطوبتی چهار نوع بستر کشت نشان داد که بستر مخلوط دارای مناسب‌ترین نسبت رطوبت به هوا است. گیاهان کشت شده در این تیمار دارای بیشترین وزن برگ، فتوسنتز خالص لحظه­ای، و وزن (و درصد وزنی) بنه دختری درشت بودند. در بین سه بستر پرلیت خالص، پرلیت متوسط شاخص­های رطوبتی بهتری داشت و عملکرد گیاهان در این بستر در مجموع بالاتر از دو بستر دیگر بود. بنه­های کشت شده در سه بستر پرلیت خالص ریشه رابط تولید کردند. در مجموع یافته­های این تحقیق نشان داد که هرچند زعفران گیاهی ژئوفایت با نیاز آبی کم معرفی شده اما تامین کافی آب و عناصر غذایی موجب بهبود معنی‌دار شاخص‌های فیزیولوژیک و مورفولوژیک، از جمله افزایش ذخیره عناصر غذایی در بنه‌ها می‌شود که برای تکثیر کارآمد آن در نسل­های بعدی الزامی است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1403/1/15 | پذیرش: 1403/5/23