نشریه روابط خاک و گیاه                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشگاه فردوسی مشهد
کلسیم برای بهبود رشد و کیفیت گل‌های شاخه ‌بریده مهم است و انتخاب منبع مناسب کلسیم می‌تواند به تولیدکنندگان گل رز کمک شایانی کند. این تحقیق با هدف بررسی اثرات محلول‌پاشی نیترات کلسیم، آمینو کلات کلسیم و شاهد (آب مقطر) بر رشد، صفات مورفولوژیک، غلظت عناصر غذایی و عمر گلجایی رز رقم جومیلیا انجام شد. این پژوهش در گلخانه تحقیقاتی زینتی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار و هر تکرار شامل شش بوته و به مدت شش ماه از ابتدای مرداد ماه1401 تا ابتدای بهمن ماه 1401  اجرا شد. نتایج نشان داد محلول­پاشی نیترات کلسیم نقش موثری در بهبود صفات رشدی گل رز دارد به طوری­که طول ساقه، قطر ساقه، وزن تر ساقه، قطر گل و تعداد گل را به ترتیب 26/38، 87/29، 47/37، 38/19 و 20/12 درصد افزایش داد. همچنین کاربرد نیترات کلسیم با افزایش به ترتیب 96/20، 77/65 و 53/37 درصدی کلروفیل a، b و کل سبب افزایش 32/23 درصدی نرخ فتوسنتز شد. بیشترین میزان کارتنوئید و حجم ریشه با محلول­پاشی آمینو کلات کلسیم بدست آمد. نتایج بیانگر اثربخشی نیترات کلسیم در تامین کلسیم گلبرگ و در نتیجه افزایش 62/13 درصدی شاخص پایداری غشا و افزایش 1/4 روز عمر گلجایی نسبت به تیمار شاهد است. آمینو کلات کلسیم نقش مهمی در به تعویق انداختن کاهش وزن و تامین کلسیم و نیتروژن ریشه، فسفر و پتاسیم برگ داشت. درحالیکه بیشترین غلظت نیتروژن برگ، فسفر و پتاسیم ریشه با محلول­پاشی نیترات کلسیم بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده، محلول­پاشی هر هفته کلسیم با غلظت 160 میلی­گرم در لیتر خصوصا˶ از منبع نیترات کلسیم جهت تامین کلسیم مورد نیاز گل رز و بهبود ویژگی­های رشدی و عمر گلجایی توصیه می­شود.
متن کامل [DOCX 678 kb]   (25 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه
دریافت: 1403/5/1 | پذیرش: 1403/7/9