نشریه روابط خاک و گیاه                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
چکیده:   (109 مشاهده)
به منظور بررسی تاثیر کمپوست تراشه چوب و سولفات پتاسیم بر برخی خصوصات مورفو- فیزیولوژیک شمعدانی (Pelargonium hortorum) آزمایشی به صورت فاکتورل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. فاکتور اول درصدهای مختلف کمپوست تراشه چوب (صفر، 5 ، 10، 15 درصد) و فاکتور دوم کود سولفات پتاسیم (صفر، 1 و 2 ‌میلی­گرم در لیتر) بود. ترکیب بستر شاهد شامل پیت ماس: پرلیت: خاک باغچه (به نسبت مساوی) انتخاب شد. طبق نتایج بدست آمده برهمکنش کمپوست تراشه چوب و پتاسیم بر ارتفاع، تعداد گل، تعداد غنچه و تعداد برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار کمپوست تراشه چوب 5 درصد به همراه دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم ایجاد شد. بیشترین تعداد گل­آذین در تیمار کمپوست تراشه چوب 10 درصد در ترکیب با یک ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد که با تیمار کمپوست تراشه چوب 15 درصد به همراه دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم تفاوت معنی‌داری نداشت. بیشترین وزن تر ریشه در کمپوست 10 درصد در ترکیب با دو میلی­گرم در لیتر پتاسیم ثبت شد. میزان کلروفیل در کمپوست 15 درصد و یک ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم حداکثر بود. گیاهان پرورش یافته در کمپوست 10 درصد در ترکیب با دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم دارای بیشترین میزان کاروتنوئید بودند. بیشترین میزان آنتوسیانین در پتاسیم 2 میلی­گرم در لیتر حاصل شد. همچنین این رنگدانه در کمپوست 15 درصد در حداکثر بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر استفاده از کمپوست و کود پتاسیم به منظور بهبود خصوصات مورفوفیزیولوژیکی شمعدانی توصیه می­گردد.
به منظور بررسی تاثیر کمپوست تراشه چوب و سولفات پتاسیم بر برخی خصوصات مورفو- فیزیولوژیک شمعدانی (Pelargonium hortorum) آزمایشی به صورت فاکتورل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا شد. فاکتور اول درصدهای مختلف کمپوست تراشه چوب (صفر، 5 ، 10، 15 درصد) و فاکتور دوم کود سولفات پتاسیم (صفر، 1 و 2 ‌میلی­گرم در لیتر) بود. ترکیب بستر شاهد شامل پیت ماس: پرلیت: خاک باغچه (به نسبت مساوی) انتخاب شد. طبق نتایج بدست آمده برهمکنش کمپوست تراشه چوب و پتاسیم بر ارتفاع، تعداد گل، تعداد غنچه و تعداد برگ در سطح احتمال یک درصد معنی‌دار بود. بیشترین ارتفاع گیاه در تیمار کمپوست تراشه چوب 5 درصد به همراه دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم ایجاد شد. بیشترین تعداد گل­ آذین در تیمار کمپوست تراشه چوب 10 درصد در ترکیب با یک ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم مشاهده شد که با تیمار کمپوست تراشه چوب 15 درصد به همراه دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم تفاوت معنی‌داری نداشت. بیشترین وزن تر ریشه در کمپوست 10 درصد در ترکیب با دو میلی­گرم در لیتر پتاسیم ثبت شد. میزان کلروفیل در کمپوست 15 درصد و یک ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم حداکثر بود. گیاهان پرورش یافته در کمپوست 10 درصد در ترکیب با دو ‌میلی­گرم در لیتر پتاسیم دارای بیشترین میزان کاروتنوئید بودند. بیشترین میزان آنتوسیانین در پتاسیم 2 میلی­ گرم در لیتر حاصل شد. همچنین این رنگدانه در کمپوست 15 درصد در حداکثر بود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر استفاده از کمپوست و کود پتاسیم به منظور بهبود خصوصات مورفوفیزیولوژیکی شمعدانی توصیه می­ گردد.
 
متن کامل [PDF 480 kb]   (70 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشت‌هاي گلخانه‌اي
دریافت: 1403/7/7 | پذیرش: 1403/10/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق