1- دانشگاه پیام نور، ایران ، mr_naghavi@pnu.ac.ir
2- دانشگاه پیام نور، ایران
چکیده: (18 مشاهده)
پیشینه پژوهش و هدف: استفاده از کودهای آلی علاوه بر کاهش مصرف کودهای شیمیایی، میتواند نقش مهمی در سلامت محیط زیست نیز داشته باشد. بررسی ابعاد مختلف اکولوژیکی و اقتصادی کشت مخلوط گیاهان تحت استفاده از کودهای مختلف دارای اهمیت است. این آزمایش با هدف مقایسه ویژگیهای زراعی و اقتصادی الگوهای کشت خالص و مخلوط دو گیاه سیر و شنبلیله، تحت شرایط تغذیه آلی و شیمیایی انجام شد.
روشها: این آزمایش بهصورت کرتهای خرد شده بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1401-1400 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی شیروان اجرا شد. عامل اصلی بهصورت شاهد، کود شیمیایی و کمپوست و عامل فرعی شامل کشت خالص سیر و شنبلیله، کشت مخلوط 25 درصد سیر همراه با 75 درصد شنبلیله، 50 درصد سیر با 50 درصد شنبلیله و 75 درصد سیر با 75 درصد شنبلیله بود.
نتایج: استفاده از کمپوست منجر به بیشترین درصد اسانس سیر و شنبلیله بهترتیب (53/2%) و (19/1%) شد و گیاهانی که کود دریافت نکردند، کمترین درصد اسانس سیر و شنبلیله را بهترتیب با مقادیر 99/1 و 89/0 درصد نشان دادند. گیاهانی که در شرایط کشت خالص با کود کمپوست و شیمیایی تغذیه شده بودند، بیشترین مقدار عملکرد علوفه خشک، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را داشتند. از طرف دیگر، بیشترین مزیت اقتصادی از الگوی کشت مخلوط حاصل شد، بهطوری که بیشترین مزیت اقتصادی متعلق به کشت مخلوط 75 درصد سیر و 25 درصد شنبلیله (F3C5) در شرایط تغذیه با کود کمپوست بود.
نتیجه گیری کلی:
نتایج این پژوهش نشاندهنده مزیت زراعی و اقتصادی الگوی کشت مخلوط نسبت به تک کشتی و سیستم تغذیه آلی نسبت به شیمیایی در کشت گیاهان سیر و شنبلیله بود. در مجموع، اجرای سیستم کشت مخلوط با نسبتهای 75 درصد سیر همراه با 25 درصد شنبلیله و 50 درصد سیر با 50 درصد شنبلیله با کوددهی کمپوست مناسبتر بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
فراهمي آب و عناصر غذایی خاك براي گياه دریافت: 1404/5/8 | پذیرش: 1404/8/24