دوره 2، شماره 3 - ( 9-1390 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 18-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

چکیده هدف مطالعه حاضر، ارزیابی اقتصادی واحدهای تولیدی خیار گلخانه‌ای در شهرستان بیرجند و بررسی عوامل مؤثر برآن می‌باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه گلخانه‌داران تولید کننده خیار گلخانه‌ای در سطح شهرستان بیرجند (50 واحد) تشکیل داده‌اند که به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. برای ارزیابی اقتصادی واحد‌های تولیدی از شاخص درآمد کل به هزینه کل (TR/TC) و تحلیل تبعیضی بهره گرفته شده است. بر اساس شاخص TR/TC و تحلیل خوشه‌ای به روش K- میانگین، جامعه مورد نظر به دو گروه موفق و کمتر موفق تقسیم شد. به‌طوری‌که واحدهایی که شاخص TR/TC آنها بیشتر از 49/1 بود در گروه موفق و واحدهایی که دارای نسبت TR/TC کمتر از 49/1 بودند در گروه کمتر موفق قرار گرفته‌اند. پس از تفکیک گروه‌ها، با استفاده از تحلیل تبعیضی، متغیرهای متمایز کننده گروه‌ها تعیین شدند. نتایج به دست آمده از تحلیل تبعیضی نشان داد که مهمترین متغیرهایی که بر میزان سودآوری واحد‌های تولید گلخانه‌ای در شهرستان بیرجند تأثیرگذار بوده و سبب تمایز دو گروه موفق و کمتر موفق شده‌اند عبارتند از میزان مصرف کودهای میکرو، مساحت گلخانه، تعداد دفعات آبیاری، میزان کود حیوانی مصرفی، استفاده از فیلم‌های آموزشی– ترویجی و بازدید از فعالیت‌های گلخانه‌داران دیگر.
دریافت: 1390/9/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26