دوره 2، شماره 3 - ( 9-1390 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 64-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

چکیده:   (19792 مشاهده)
چکیده آگاهی از میزان تبخیر- تعرق گیاه در هر زمان در مدیریت سیستم‌های آبیاری گلخانه بسیار حائز اهمیت می‌باشد. تغییرات تبخیر-تعرق گیاهی در طول دوره رشد بر اساس نسبت بین تبخیر- تعرق گیاه و تبخیر- تعرق مرجع که به آن ضریب گیاهی (Kc) اطلاق می‌شود، بیان می‌شود. به منظور تعیین میزان تبخیر- تعرق سه گیاه خیار، گوجه‌فرنگی و فلفل، مطالعه‌ای به مدت هفت ماه در داخل گلخانه شیشه‌ای دانشگاه صنعتی اصفهان، با استفاده از میکرولایسیمتر انجام شد. برای به‌دست آوردن بیلان رطوبتی خاک داخل میکرولایسیمتر‌ها از روش وزنی استفاده گردید. هم‌زمان، میزان تبخیر- تعرق مرجع با استفاده از یک لایسیمتر زهکش‌دار تعیین گردید. نتایج نشان داد که مقدار کل تبخیر- تعرق مرجع در گلخانه طی هفت ماه انجام پژوهش، 824 میلی‌متر بود. هم‌چنین مقدار کل تبخیر- تعرق خیار طی سه ماه و نیم دوره رشد 202 میلی‌متر، گوجه‌فرنگی طی شش ماه دوره رشد 524 میلی‌متر و برای فلفل طی هفت ماه دوره رشد 667 میلی‌متر به‌دست آمد. تغییرات هفتگی ضریب گیاهی گیاهان مختلف طی دوره رشد نشان دهنده روند متغیر ضریب گیاهی بود، به نحوی که برای خیار مقدار متوسط ضریب گیاهی در دوره‌های ابتدایی، رشد و توسعه، میانی و پایانی به ترتیب 41/0، 69/0، 98/0 و 77/0 به‌دست آمد. برای گوجه‌فرنگی، این مقادیر به ترتیب 44/0، 68/0، 15/1 و 68/0 بود. برای فلفل نیز مقادیر 25/0، 53/0، 03/1 و 75/0 برای این مراحل رشد به‌دست آمد. برای یافتن ارتباط میان داده‌های اقلیمی گلخانه با میزان تبخیر- تعرق گیاه، با استفاده از نرم افزار SPSS اقدام به مدل‌سازی فرایند تبخیر- تعرق گردید. نتایج نشان داد که بهترین مدل پیشنهادی شامل یک معادله رگرسیونی غیر خطی مبتنی بر دمای متوسط روزانه، تشعشع خورشیدی و ارتفاع گیاه می‌باشد.
دریافت: 1390/9/26 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26