دوره 2، شماره 4 - ( 12-1390 )                   جلد 2 شماره 4 صفحات 35-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

زردی بین رگبرگی ناشی از کمبود آهن یکی از مشکلات گلخانه‌های تولید کننده گل رز در سراسر جهان می‌باشد. این پژوهش به منظور بررسی کارایی روش تصویر برداری کلروفیل فلورسنس در تشخیص زودهنگام کمبود آهن و مطالعه روابط همبستگی بین غلظت آهن برگ با شاخص میزان کلروفیل و کارایی فتوشیمیایی سیستم فتوسنتزی II برگ گل رز (Rosa hybrida L. ) رقم First Red انجام شد. آزمایش به صورت طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تیمار شامل مقادیر 5/1، 3، 6، 12 و 24 میکرومولار آهن در محلول غذایی و با 4 تکرار در گلخانه آبکشت دانشگاه واگنینگن هلند اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان آهن در محلول غذایی از 5/1 به 24 میکرومولار منجر به افزایش معنی‌دار (01/0>P) میانگین کارایی فتوشیمیایی سیستم فتوسنتزی II برگ رز از 062/0 به 59/0 شد که این امر به طور واضح در نقشه عملکرد فتوشیمیایی سیستم فتوسنتزی II برگ مشهود بود. هم‌چنین همبستگی‌های مثبت و معنی‌داری (05/0>P) بین غلظت آهن برگ رز با شاخص میزان کلروفیل برگ (91/0=r) و کارایی فتوشیمیایی سیستم فتوسنتزی II برگ (85/0=r) و بین شاخص میزان کلروفیل برگ رز با کارایی فتوشیمیایی سیستم فتوسنتزی II برگ (86/0=r) مشاهده شد. بر اساس نتایج، تشخیص زودهنگام گرسنگی پنهان آهن در گل رز با استفاده از روش تصویر برداری کلروفیل فلورسنس و به تبع آن افزایش عملکرد و کیفیت گل رز در گلخانه‌ها امکان‌پذیر است.
دریافت: 1390/12/16 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26