چکیده: (18215 مشاهده)
نیکل از جدیدترین عناصر غذایی ضروری شناخته شده برای گیاهان عالی میباشد. اما هنوز در مورد آثار این عنصر بر رشد گیاهان مختلف و متابولیسم نیتروژن در آنها اطلاعات زیادی وجود ندارد. در این پژوهش، اثر برهمکنش تغذیه نیکل و منبع نیتروژن بر عملکرد و تجمع نیترات در کاهو (Lactuca sativa L. cv. Baker) بررسی شد. به این منظور، آزمایشی گلخانهای در محیط آبکشت با تیمارهای نیکل در دو سطح (صفر و 04/0 میکرومولار از منبع کلرید نیکل) و نیتروژن در سه سطح (5، 10 و 20 میلی-مولار از دو منبع اوره و نیترات آمونیوم) اجرا شد. گیاهچههای کاهو شش هفته پس از انتقال به محلولهای غذایی برداشت شدند و وزن تر ریشه و شاخساره، غلظت نیتروژن کل و غلظت نیترات و آهن شاخساره تعیین شد. نتایج نشان داد که بوتههای رشد کرده در محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم از رشد بیشتری در مقایسه با محلول غذایی حاوی اوره برخوردار بودند. افزودن نیکل در محلول غذایی حاوی اوره، سبب افزایش معنیدار عملکرد گیاه شد. غلظت نیترات شاخساره کاهو در بوتههای رشد کرده در محلول غذایی حاوی نیترات آمونیوم بیشتر از بوتههای تغذیه شده با اوره بود. در مقابل، افزودن نیکل سبب کاهش معنیدار غلظت نیترات شاخساره کاهو شد. غلظت آهن شاخساره نیز در بوتههای رشد کرده در محلول غذایی حاوی اوره با افزودن نیکل افزایش یافت. افزودن نیکل به محلول غذایی حاوی اوره سبب افزایش معنیدار غلظت نیتروژن کل شاخساره شد. در حالیکه تغذیه نیکل تأثیری بر غلظت نیتروژن کل شاخساره در بوتههای تغذیه شده با نیترات آمونیوم نداشت. تغذیه گیاهان با غلظت کم نیکل، به ویژه به هنگام کاربرد اوره، سبب افزایش عملکرد گیاه شد. همچنین، مصرف این محصول توسط انسان با خطر کمتری همراه است، زیرا کاربرد نیکل سبب کاهش معنیدار غلظت نیترات شاخساره کاهو شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/3/28 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26