چکیده: (27833 مشاهده)
به منظور بررسی تأثیر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژیک، میزان اسانس و انباشت عناصر در گیاه دارویی ریحان تحت شرایط کشت هیدروپونیک، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی روی سه توده سبز جهرم، بنفش و سبز اصفهان (قهجاورستان) با پنج سطح شوری کلرید سدیم (صفر، 40، 80، 120 و 160 میلیمولار) و سه تکرار در شرایط کنترل شده گلخانه انجام شد. نتایج حاصل حاکی از کاهش معنیدار در ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه با افزایش سطح شوری بود. توده بنفش دارای بیشترین بیومس نسبت به دو توده دیگر بود. همچنین، با افزایش سطح شوری، میزان یون سدیم در اندام هوایی گیاه و ریشه افزایش یافت. در صورتیکه میزان یونهای Ca2+ و +K و نسبتهای +Ca2+/Na و K+/Na+ در اندام هوایی و ریشه کاهش نشان دادند. در هر سه توده، مقدار این نسبتها در اندام هوایی بیشتر از ریشه بود. میزان اسانس با افزایش سطح تنش افزایش پیدا کرد. البته افزایش اسانس در سطوح شوری بالا بهدلیل کاهش شدید بیومس حائز اهمیت نیست. ولی در سطوح شوری متوسط این افزایش اسانس میتواند با توجه به مقدار بیومس تولیدی جبران کننده باشد. در بین ارقام، توده سبز جهرم دارای بیشترین میزان اسانس بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1391/9/11 | پذیرش: 1392/4/11 | انتشار: 1392/12/8