دوره 3، شماره 4 - ( 12-1391 )                   جلد 3 شماره 4 صفحات 43-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

به‎منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مس و شوری بر جذب عناصر کم‌مصرف در شاخساره و ریشه نهال‎های پسته، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در اردیبهشت ماه سال 1387 در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ولیعصر (عج) رفسنجان اجرا شد. تیمارها شامل پنج سطح شوری (صفر، 800 ، 1600، 2400 و 3200 میلی‌گرم در کیلوگرم خاک از منبع کلرید سدیم)، چهار سطح مس (صفر، 5/2، 5 و 5/7 ﻣﻴﻠﻲ‌ﮔﺮﻡ مس در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس) و دو رقم پسته (بادامی زرند و قزوینی) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری، جذب عناصر غذایی کم-مصرف شامل مس، آهن، روی و منگنز را در شاخساره و ریشه به‌طور معنی‎‎داری کاهش داد (P<0.05). کاربرد 5 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک، باعث افزایش معنی‎دار جذب مس، آهن و منگنز شاخساره گردید، ولی بر جذب روی شاخساره تأثیر معنی‌دار نداشت. مصرف 5/2 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک، افزایش معنی‎دار جذب مس، آهن و منگنز ریشه را به دنبال داشت، درحالی‌که بر جذب روی ریشه تأثیر معنی‌دار نداشت. در مجموع، جذب عناصر غذایی کم-مصرف در رقم بادامی به‎طور معنی‎داری بیشتر از رقم قزوینی بود. از آنجا که در مناطق پسته‌کاری، درختان با محدودیت جذب عناصر کم‌مصرف مواجه هستند، لذا استفاده از رقم بادامی زرند به‌عنوان پایه توصیه می‌گردد.
واژه‌های کلیدی: رقم بادامی، رقم قزوینی، آهن، منگنز، شوری
دریافت: 1391/12/1 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26