دوره 4، شماره 1 - ( مجله علوم و فنون کشت‌هاي گلخانه‌اي 1392 )                   جلد 4 شماره 1 صفحات 72-61 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


چکیده:   (12181 مشاهده)
فسفر و نیتروژن از عناصر غذایی ضروری برای رشد گیاه محسوب می‌شوند. کمبود این عناصر خسارت قابل ملاحظه‌ای را به محصولات کشاورزی وارد می‌کند. امروزه استفاده از کودهای بیولوژیک در کشت محصولات استراتژیک، از جمله محصولات گلخانه‌ای، برای رفع نیاز به فسفر و نیتروژن از اهمیت زیادی برخوردار است. این پژوهش با هدف شناسایی باکتری‌های با بیشترین توان انحلال فسفات، تثبیت‌کنندگی نیتروژن و تحمل شوری در محیط ریشه گیاه دارویی سنبل-الطیب به‌صورت آزمایشگاهی انجام گرفت. بدین منظور، 40 جدایه باکتریایی از ریزوسفر گیاه سنبل‌الطیب جداسازی گردید و توانایی انحلال فسفات معدنی آنها در محیط‌های کشت جامد و مایع اسپربر و هم‌چنین توانایی تثبیت نیتروژن جدایه‌های تلقیح شده به گندم در شرایط گلخانه بررسی شد. نتایج نشان داد که 5/77 درصد جدایه‌ها توانایی انحلال فسفات معدنی را دارا بودند، که از این بین، دو جدایه متعلق به جنس‌های Pseudomonas و Xanthomonas و دو جدایه متعلق به جنس Pseudomonasبیشترین توان حل فسفات معدنی را به‌ترتیب در محیط‌های کشت جامد و مایع داشتند. در بین جدایه‌ها، یک جدایه که از جنس Pseudomonas بود با 132 درصد بیشترین کارایی همزیستی را نشان داد. هم‌چنین نتایج آزمون میزان تحمل شوری باکتری‌ها نشان داد که تمامی جدایه‌ها قادر به تحمل غلظت 500 میلی‌مولار نمک کلرید سدیم و دو جدایه (متعلق به جنس Pseudomonas) قادر به تحمل شوری 1000 میلی‌مولار بودند. در مجموع، نتایج این پژوهش نشان‌دهنده توانمندی بالای باکتری‌های ریزوسفر سنبل‌الطیب به‌عنوان کود زیستی است.
متن کامل [PDF 156 kb]   (5542 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1391/12/23 | پذیرش: 1392/2/4 | انتشار: 1392/2/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق