دوره 5، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

دانشکده مهندسی زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
به‌منظور شبیه‌سازی روش‌های مختلف کم‌آبیاری از طریق اعمال تنش شوری بر خصوصیات فیزیکی ریشه گیاه لوبیا چشم بلبلی، تحقیقی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. این طرح در سال 1390 و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و تحت کشت هیدروپونیک در محیط کشت هوگلند انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: تیمار بدون تنش شوری (WS) (EC=0.8 dS/m)، DS1 و DS2 که در آنها کل ریشه به‌ترتیب در محلول‌های باEC=2.3 dS/m و EC=3.6 dS/m قرار داشت و PRS1 و PRS2 که در آنها یک طرف ریشه در محلول بدون تنش شوری و طرف دیگر به‌ترتیب در محلول‌های با EC=2.3 dS/m و EC=3.6 dS/m قرار داشت. شانزده مرحله عکس‌برداری از ریشه به‌مدت 45 روز بعد از اعمال تیمارها انجام پذیرفت و پارامترهای قطر، طول، مساحت و حجم ریشه اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای شوری بر رشد طول ریشه‌ و متعاقب آن بر رشد مساحت و حجم آن اثر معنی‌داری داشتند. با توجه به این‌که محیط کشت با میزان EC=3.6 dS/m در تیمارهای WS، PRS1 و PRS2 رشد ریشه‌ها را به‌شدت کاهش داد، این مقدار EC برای رشد لوبیا چشم بلبلی توصیه نمی‌گردد.
دریافت: 1393/7/7 | پذیرش: 1393/7/7 | انتشار: 1393/7/7