گروه خاکشناسی، دانشگاه زنجان
چکیده: (5644 مشاهده)
بهمنظور بررسی ﺗﺄثیر سطوح مختلف نیتروژن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل با سه تکرار و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (5/0، 5/2 ، 5/4 و 5/6 دسیزیمنس بر متر از منبع کلرید سدیم) و چهار سطح نیتروژن (صفر، 60، 120 و 240 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش عملکرد میوه، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندامهای هوایی و سطح برگ گردید. بیشترین و کمترین مقدار این ویژگیها در شوریهای 5/0 و 5/6 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد. با افزایش سطح شوری، وزن خشک ریشه افزایش یافت. بیشترین مقدار عملکرد میوه و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار بهدست آمد که با تیمار 240 کیلوگرم نیتروﮊن در هکتار اختلاف معنیدار نداشت. کمترین مقدار عملکرد میوه و شاخصهای رشد گیاه از تیمار شاهد (صفر کیلوگرم نیتروژن در هکتار) بهدست آمد. بیشترین مقدار عملکرد و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری بهدست آمد. بیشترین مقدار وزن خشک اندامهای هوایی و سطح برگ گوجهفرنگی از سطح 240 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری (تیمار شاهد) حاصل شد. کمترین مقدار شاخصهای رشد گیاه در تیمار صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/6 دسیزیمنس بر متر شوری اندازهگیری شد. بیشترین وزن خشک ریشه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 5/6 دسیزیمنس بر متر شوری و کمترین مقدار آن از سطح 5/0 دسیزیمنس بر متر شوری و صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن بهدست آمد. نتایج نشان داد در محیطهای دارای آب آبیاری شور، مصرف متعادل نیتروژن میتواند سبب کاهش و تعدیل اثر نامطلوب شوری بر عملکرد و شاخصهای رشد گیاه گوجهفرنگی شود. ولی با افزایش سطح شوری آب آبیاری، مقدار نیتروژن مورد نیاز برای دستیابی به حداکثر عملکرد کاهش مییابد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1393/7/7 | پذیرش: 1393/7/7 | انتشار: 1393/7/7