دوره 5، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 80-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه خاک‌شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان
به‌منظور بررسی تأثیر پتاسیم و تنش خشکی بر شاخص‌های رشد و غلظت عناصر برگ در گیاه گلرنگ، آزمایشی گلخانه‌ای با 12 تیمار و سه تکرار، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه گروه خاک‌شناسی دانشگاه زنجان به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیب چهار سطح پتاسیم (80، 130، 180 و 230 میلی‌گرم در کیلوگرم) و سه سطح تنش خشکی (100، 60 و 30 درصد ظرفیت مزرعه) بودند که به خاک گلدان‌های پنج کیلوگرمی اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش ارتفاع گیاه و سطح برگ، وزن خشک اندام‌های هوایی و رطوبت نسبی برگ شد، ولی افزایش شاخص کلروفیل برگ را به‌همراه داشت. تنش خشکی هم‌چنین موجب کاهش غلظت روی، منگنز، مس، فسفر، نیتروژن و کلسیم، و افزایش غلظت آهن و پتاسیم برگ گردید. کاربرد پتاسیم موجب افزایش همه شاخص‌های مورد بررسی رشد در گیاه شد. پتاسیم هم‌چنین منجر به افزایش غلظت پتاسیم، آهن و مس و کاهش غلظت نیتروژن، فسفر، کلسیم، منگنز و روی گردید. به‌طورکلی، تنش خشکی منجر به کاهش تولید ماده خشک و به‌هم زدن تعادل یونی در گیاه گلرنگ شد. اما نتایج نشان داد که کاربرد پتاسیم در کاهش اثر سوء تنش خشکی در گیاه گلرنگ مؤثر بود.
متن کامل [PDF 244 kb]   (1924 دریافت)
دریافت: 1393/7/7 | پذیرش: 1393/7/7 | انتشار: 1393/7/7