دوره 5، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 112-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مس و روی بر جذب عناصر کم مصرف )مس، روی، آهن و منگنز) و پر مصرف (فسفر) در ریشه و شاخساره گیاه دارویی مرزه، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح مس (صفر، 5 و 25 میلی‌گرم مس در کیلوگرم از منبع سولفات مس) و سه سطح روی ( صفر، 10 و 50 میلی‌گرم روی در کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی) به همراه ترکیبی از تمام سطوح فوق (در مجموع 9 تیمار) بودند. نتایج نشان دادکه کاربرد سطوح کفایت روی (10 میلی‎گرم بر کیلوگرم) موجب افزایش 36/85، 20/53 و 08/66 درصدی به‌ترتیب غلظت روی، مس و منگنز شاخساره گردید. هم‌چنین کاهش 38/8، 09/12 و 99/51 درصدی به‌ترتیب در غلظت مس، آهن و منگنز تحت تأثیر 50 میلی‎گرم بر کیلوگرم روی مشاهده شد. کاربرد سطوح کفایت مس نیز (5 میلی‌گرم مس در کیلوگرم خاک) باعث افزایش 5/118، 76/19 و 21/63 درصدی به‌ترتیب غلظت مس، روی و منگنز شد ولی سطوح زیاد بود مس (25 میلی‌گرم بر کیلوگرم) به کاهش 20/15 و 99/7 درصدی غلظت روی و آهن و افزایش 89/201 درصدی غلظت منگنز شاخساره منجر گردید. مقدار فلزات مس و روی در داخل اسانس قابل تشخیص نبود. به‌طورکلی نتایج این مطالعه نشان دادکه برهمکنش منفی بین مس، روی و آهن در سطوح بالاتر کاربرد مس و روی اتفاق افتاده است، لذا در مزارع تحت کشت مرزه که دارای کمبود مس و روی هستند باید این مسئله را در نظر گرفت که استفاده توام این دو عنصر در سطوح بالا صورت نگیرد. هم‌چنین به‌دلیل انتقال ناچیز عناصر به داخل اسانس، کشت و کار آنها در خاک‌های آلوده، می‎تواند مورد توجه قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: مس، روی، آلودگی خاک، مرزه
دریافت: 1393/7/8 | پذیرش: 1393/7/8 | انتشار: 1393/7/8