گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده: (5784 مشاهده)
سبزیهای برگی بهعنوان یکی از مهمترین اجزای رژیم غذایی انسان، دارای بیشترین سهم استفاده از کودهای نیتروژن بوده و بیش از سایر فرآوردهها در معرض خطر انباشتگی نیترات قرار دارند. بهمنظور بررسی تأثیر تغذیه روی و زمان برداشت بر کاهش انباشت نیترات و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در دو گیاه کاهو و اسفناج، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاًً تصادفی با سه تکرار در محلولغذایی هوگلند و آرنون با دو سطح روی (7 و 50 میکروگرم در لیتر) و دو زمان برداشت (29 و 46 روز) انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت روی، غلظت نیترات در اندام هوایی کاهو در هر دو زمان برداشت و غلظت نیترات در ریشه گیاه در زمان برداشت دوم کاهش یافت، در حالیکه کاهش غلظت نیترات در ریشه و اندام هوایی اسفناج مشاهده نشد. در هر دو گیاه کاربرد مقدار زیاد روی سبب افزایش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز گردید. نتایج همچنین نشان داد که گذشت زمان موجب کاهش فعالیت آنزیم و افزایش انباشت نیترات در هر دو گیاه شد. نتایج این پژوهش نشان داد متابولیسم نیترات در گیاهان تحت تأثیر فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز بوده و فعالیت این آنزیم نیز تحت تأثیر نوع گیاه، زمان برداشت و عناصر غذایی از جمله غلظت عنصر روی است
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1393/7/8 | پذیرش: 1393/7/8 | انتشار: 1393/7/8