دوره 5، شماره 3 - ( 7-1393 )                   جلد 5 شماره 3 صفحات 171-157 | برگشت به فهرست نسخه ها

گروه علوم باغبانی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل
این آزمایش به‌منظور بررسی تأثیر غلظت‌های مختلف اسید هیومیک (صفر، 100، 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر) و زمان‌های مختلف محلول‌پاشی (1، 2، 3 و 4 هفته یکبار محلول پاشی) بر رشد و عملکرد گل بریده شب‌بو "رقم هانزا" به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 16 تیمار و 7 تکرار صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده‌ها در گیاهان مورد بررسی، تفاوت معنی‏داری را در تعداد برگ، ارتفاع گیاه و میزان کلروفیل اندازه‌گیری شده در غلظت‌های مختلف اسید هیومیک نشان داد. در حالی‌که زمان‌های مختلف محلول‏پاشی نتایج معنی‏داری را در صفات اندازه‏گیری شده نشان ندادند. هم‌چنین، مدت زمان تا اولین گل‏دهی در گیاهان تیمار شده با غلظت‌های مختلف اسید هیومیک کوتاه گردید. بیشترین تعداد روز تا گل‏دهی (139 روز) مربوط به تیمار شاهد بود که اختلاف معنی‌داری را با تیمارهای 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر اسید هیومیک نشان داد. تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که اثر غلظت بر میزان فلورسانس حداکثر (Fm) و اثر زمان‌های مختلف محلول‏پاشی بر فلورسانس حداقل (F0) و فلورسانس متغیر (Fv) اختلاف معنی‌داری را در سطح احتمال 5% داشت. بیشترین مقدار فلورسانس حداکثر، حداقل و متغیر (به‌ترتیب 58/1453، 16/270 و 42/1183) در تیمار 500 میلی‌گرم در لیتر اسید هیومیک به‌دست آمد. عملکرد کوانتومی- فتوشیمیایی (Fv/Fm) اختلاف معنی‌داری را در تیمارهای مختلف آزمایشی نشان نداد.
واژه‌های کلیدی: رشد، شب بو، کلروفیل، گل‏دهی، فلورسانس
دریافت: 1393/7/8 | پذیرش: 1393/7/8 | انتشار: 1393/7/8