به منظور تعیین اثر کاربرد محدود فسفر در کنترل ارتفاع و بهبود کیفیت گل شمعدانی (Pelargonium hortorum cv. Bulles Eye) آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سال 91-1390 اجرا شد. گیاهان در بستر کشت با پایه پیت (به نسبت حجمی 80% پیت+ 20% خاک زراعی با بافت لوم) کشت شدند. تیمارها در قالب چهار محلول غذایی (سطوح 2/0، 15/0، 1/0 و 05/0 میلیمولار فسفر) اعمال گردیدند. در پایان آزمایش، صفات ارتفاع، تعداد و طول شاخه جانبی، تعداد گلآذین، تعداد گل در گلآذین، طول دمگل، وزن تر و خشک شاخه و ریشه، تعداد برگ و سطح برگ، محتوای کلروفیل و آنتوسیانینهای برگ مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آنالیز دادهها نشان داد که تیمار 05/0 میلیمولار فسفر اگرچه منجر به کاهش ارتفاع گیاهان و طول دمگلها شد، ولی وزن تر و خشک شاخه و ریشه، محتوای کلروفیل برگ و تعداد و سطح برگ را نیز به طور منفی متأثر ساخت و نهایتاً منجر به تولید گیاهانی با کیفیت بازارپسند نشد. در حالی که کاهش میزان کاربرد فسفر تا سطح 1/0 میلیمولار، علاوه بر کاهش ارتفاع، سایر صفات کمی و کیفی مورد بررسی را تحت تأثیر منفی قرار نداد. بنابراین، محدود کردن کاربرد فسفر تا سطح 1/0 میلیمولار بهمنظور دستیابی به خصوصیات کیفی مطلوب و نیز کاهش مصرف این عنصر توسط گل شمعدانی قابل توصیه است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |