به منظور بررسی اثر ورمیکمپوست و کلرید سدیم بر رشد اسفناج رقم "ویروفلی" و برخی ویژگیهای شیمیایی خاک پس از برداشت، این پژوهش بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در شرایط گلخانهای اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح ورمی-کمپوست (صفر، 2 و 10 درصد وزنی) و چهار سطح شوری (صفر، 1، 2 و 3 گرم کلرید سدیم بر کیلوگرم خاک بهترتیب معادل شوری 7/0، 5/4، 8 و 5/11 دسیزیمنس بر متر) بود. بیشترین عملکرد نسبی اندام هوایی اسفناج با کاربرد 10% ورمیکمپوست بهدست آمد؛ در حالی که کاربرد کلرید سدیم اثر معنیداری بر عملکرد نسبی اندام هوایی اسفناج نداشت. کاربرد ورمیکمپوست، میانگین سطح برگ و کلروفیل اندام هوایی، ماده آلی، قابلیت هدایت الکتریکی (EC)، نیتروژن کل، فسفر قابل دسترس، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر محلول خاک پس از برداشت را افزایش داد. با کاربرد کلرید سدیم، EC، فسفر قابل دسترس، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، سدیم و کلر محلول خاک پس از برداشت افزایش یافت، ولی اثر معنیداری بر سطح برگ، کلروفیل اندام هوایی، ماده آلی و نیتروژن کل خاک پس از برداشت نداشت. استفاده از ورمیکمپوست اثر مثبتی بر رشد اسفناج و فراهمی عناصر غذایی در خاک پس از برداشت اسفناج داشت. با این وجود، افزایش مکرر شوری خاک، بهویژه در صورت کاربرد سطوح زیاد ورمیکمپوست، را باید درنظر داشت. کاربرد کلرید سدیم، حتی تا شوری 5/11 دسیزیمنس بر متر، سبب کاهش معنیدار عملکرد اسفناج نشد. بنابراین، رقم ویروفلی میتواند بهعنوان یک رقم نسبتاً مقاوم به شوری معرفی شود. ولی، لازم است آزمایشهای بیشتری، بهخصوص در شرایط مزرعه، برای تأیید نتایج این پژوهش انجام شود
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |