دوره 5، شماره 4 - ( 12-1393 )                   جلد 5 شماره 4 صفحات 175-165 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای، پژوهشگاه علوم و فنون و هسته‌ای
چکیده:   (4986 مشاهده)

به منظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری بر ویژگی‌های ریشه و چگونگی جذب عناصر سدیم و پتاسیم در ارقام گندم، آزمایشی گلخانه‏ای به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. فاکتور اول هفت رقم گندم شامل‎‏ قدس، مرودشت و بهار (حساس به ‏شوری) و ارگ، بم، سیستانی و Singh-2‎ (مقاوم به شوری)‏‎ و فاکتور دوم سه سطح شوری آب آبیاری ‎(3/1‏، 5 و 10 دسی‌زیمنس بر متر) ‎در نظر گرفته شدند. در این مطالعه، تأثیر تنش شوری بر تغییرات صفاتی مانند وزن خشک ریشه، نسبت ریشه به اندام هوایی، حجم و طول ریشه، نسبت Na+/K+‏ و عملکرد دانه بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، نسبت Na+:K+ ‎ افزایش معنی‏داری یافت، سایر صفات مورد بررسی کاهش معنی‏داری داشتند و شوری 10 دسی‌زیمنس بر متر بیشترین تأثیر منفی را ایجاد نمود. میانگین صفات اندازه‏گیری شده برتری ارقام ارگ، بم، سیستانی و رقم بین‌المللی Singh-2‎ را در مقایسه با سه رقم دیگر نشان داد. همچنین، در تمامی صفات بررسی شده، بیشترین درصد کاهش در شوری 10 دسی‏زیمنس بر متر در مقایسه با شاهد، مربوط به رقم مرودشت بود که بیانگر حساسیت بیشتر این رقم می‏باشد. بنابراین، برتری قابل توجه برخی از خصوصیات ریشه و نسبت Na+/K+ در ارقام مقاوم به شوری، می‌تواند بر کاربردی بودن این صفات در ارزیابی‌های مقاومت به شوری گندم تأکید کند

متن کامل [PDF 386 kb]   (3577 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1393/12/12 | پذیرش: 1393/12/12 | انتشار: 1393/12/12

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق