Safarzadeh Shirazi S, Ronaghi A M, Gholami A S, Zahedifar M. The Influence of salinity and nitrogen on tomato fruit quality and micronutrients concentration in hydroponic culture. Journal of Soil and Plant Interactions -Isfahan University of Technology 2010; 1 (3) :11-22
URL:
http://jspi.iut.ac.ir/article-1-98-fa.html
صفرزاده شیرازی صدیقه، رونقی عبدالمجید، غلامی عبدالصمد، زاهدی فر مریم. اثر شوری و نیتروژن بر کیفیت میوه و غلظت عناصر کم مصرف گوجهفرنگی در کشت هیدروپونیک. مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology 1389; 1 (3) :22-11
URL: http://jspi.iut.ac.ir/article-1-98-fa.html
چکیده: (37007 مشاهده)
شوری نقش مهمی در کاهش رشد گوجهفرنگی، به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک، دارد. امکان دارد کاربرد نیتروژن با افزایش رشد گوجهفرنگی، سبب افزایش تحمل گیاه به تنش شوری شود. به منظور بررسی اثر برهمکنش شوری و نیتروژن بر رشد، کیفیت میوه و غلظت عناصر کم مصرف در گیاه گوجهفرنگی، آزمایشی در محیط آبکشت شامل سه سطح شوری (صفر، 30 و 60 میلیمولار) و سه سطح نیتروژن ( صفر، 5/1 و 3 میلیمولار) در قالب طرح کامل تصادفی و با سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که شوری سبب کاهش ارتفاع و وزن تر شاخساره، کاهش وزن تر میوه و همچنین ایجاد عارضه پوسیدگی گلگاه در میوه شد. اما با افزایش شوری، مقدار اسید سیتریک میوه و در نتیجه کیفیت آن (طعم میوه) بهبود یافت. با کاربرد نیتروژن، ارتفاع گیاه و وزن تر میوه و شاخساره نسبت به گیاه شاهد افزایش نشان داد. با افزودن نیتروژن به محلول غذایی شور، ارتفاع گیاه افزایش یافت. شوری سبب افزایش معنیدار غلظت آهن، منگنز، روی و مس در ریشه و افزایش مس و آهن در میوه گردید. افزایش سطح نیتروژن در محلول غذایی سبب افزایش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه گوجهفرنگی شد. کاربرد نیتروژن در تیمار 60 میلیمولار شوری سبب کاهش غلظت عناصر کم مصرف در ریشه نسبت به تیمار شاهد گردید. نتایج نشان میدهد که در محلول غذایی شور، افزودن نیتروژن میتواند سبب کاهش و تعدیل اثرات نامطلوب شوری بر رشد گیاه شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1389/9/27 | پذیرش: 1395/11/26 | انتشار: 1395/11/26