گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه تهران
چکیده: (5525 مشاهده)
به منظور بررسی اثر مس و روی بر صفات ریختشناسی گیاه دارویی بالنگوی شهری، غلظت عناصر مس، روی، آهن، منگنز، فسفر و پتاسیم در ریشه و شاخساره و غلظت مس و روی در داخل دمکرده و جوشانده، یک آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه طراحی و اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح مس (صفر، 5 و 25 میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس)، سه سطح روی (صفر، 10 و 50 میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی) و برهمکنش آنها بودند. نتایج نشان داد که اثر مس و روی بر وزن خشک ریشه، کلروفیل (SPAD)، سطح برگ، غلظت پتاسیم و فسفر ریشه و شاخساره و غلظت آهن و منگنز ریشه معنیدار شد. همچنین، اثر متقابل آنها بر وزن خشک شاخساره، ارتفاع بوته و غلظت مس و روی ریشه، شاخساره، دمکرده و جوشانده و غلظت آهن و منگنز شاخساره معنیدار بود. بیشترین وزن خشک شاخساره (97/3 گرم در گلدان) و ارتفاع (02/58 سانتیمتر) در تیمار ترکیبی Cu5Zn10 و کمترین میزان آنها (به ترتیب 1/2 گرم و 18/36 سانتیمتر) در تیمار ترکیبی Cu25Zn50 بهدست آمد. بیشترین غلظت مس، روی، آهن و منگنز ریشه (به ترتیب 85/58، 06/338، 91/3766 و 97/135 میلیگرم در کیلوگرم) در تیمار Cu25Zn50 حاصل شد. بیشترین غلظت مس شاخساره، دمکرده و جوشانده (به ترتیب 38/28، 49/1 و 55/4 میلیگرم در کیلوگرم) در تیمار Cu25Zn10 بهدست آمد. به طور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که برهمکنش منفی بین مس، روی، آهن و منگنز در سطوح بالاتر کاربرد مس و روی اتفاق افتاده است. در این مطالعه، ظرفیت انتقال زیاد مس و روی به داخل دمکرده و جوشانده به اثبات رسید. بهاین دلیل، و نبود استاندارد لازم برای این عناصر در گیاهان دارویی، در صورت کشت آنها در خاکهای آلوده به عناصر مس و روی باید با احتیاط برای تهیه دمکرده و جوشانده استفاده گردند.
نوع مطالعه:
كاربردي |
دریافت: 1394/5/24 | پذیرش: 1394/5/24 | انتشار: 1394/5/24