دوره 11، شماره 4 - ( 12-1399 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 49-33 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، ص. پ. 553-55136
چکیده:   (1319 مشاهده)
وجود کادمیم در خاک تهدید بزرگی برای رشد و باردهی گیاه است. گیاهان اغلب کادمیم را در بخش خوراکی خود تجمع می‌دهند که باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول می‌شود. بدین منظور آزمایشی بر پایه طرح کاملاً تصادفی به‌صورت فاکتوریل در 3 تکرار برای بررسی اثر غلظت‌های مختلف پتاسیم (100، 200 و 300 میلیگرم در لیتر) بر گوجهفرنگی تحت غلظتهای مختلف تنش کادمیم (صفر، 2 و 4 میلیگرم در لیتر) و ارزیابی کارایی آن در کاهش آثار تنش انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کادمیم، میزان مالون دیآلدئید، میزان هیدروژن پراکسید و فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز افزایش یافت. برهم‌کنش کادمیم و پتاسیم بر غلظت آهن در میوه و غلظت روی در برگ و میوه گوجهفرنگی تأثیر معنیداری نداشت اما کاربرد هریک از آنها به تنهایی تأثیر معنی‌داری داشت بهگونه‌ای که مصرف پتاسیم باعث افزایش غلظت آهن، روی و پتاسیم در میوه و کاهش مالون دیآلدئید و هیدروژن پراکساید شد. نتایج آزمایش‌های گلخانه‌ای نشان داد که با مصرف کود نیترات پتاسیم کارایی گیاه‌پالایی در کاهش تنش کادمیم بهبود یافت اگرچه تداوم پژوهش‌ها در شرایط مزرعه ضروری است. 
متن کامل [PDF 675 kb]   (583 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1398/10/9 | پذیرش: 1399/12/10 | انتشار: 1399/12/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.