گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
چکیده: (976 مشاهده)
دانستههای اندکی در مورد ترکیب یونی محلول غذایی مناسب برای تولید ذرت علوفهای در کشت بدون خاک وجود دارد. بنابراین هدف این پژوهش، انتخاب یک محلول غذایی پایه برای تولید ذرت علوفهای در کشت بدون خاک بود. به این منظور یک آزمایش گلدانی با دو عامل نوع محلول غذایی و نوع رقم ذرت علوفهای بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکـرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد انجام شد. محلولهای غذایی مورد استفاده عبارت بودند از: 1) محلول غذایی تمام قدرت هوگلند و آرنون، 2) محلول غذایی نیمقدرت هوگلند و آرنون، 3) محلول غذایی باری و میلر، 4) محلول غذایی الکساندر و همکاران، و 5) محلول غذایی رواکورا. همچنین ارقام ذرت علوفهای شامل هیبرید سینگلکراس 704 و سینگلکراس 410 بودند. نتایج نشان داد در هر دو رقم، بیشترین غلظت نیتروژن و فسفر برگ، ساقه و ریشه در گیاهان تغذیهشده با محلول غذایی رواکورا مشاهده شد. کاربرد محلول غذایی الکساندر و همکاران منجر به افزایش معنیدار غلظت پتاسیم برگ، ساقه و ریشه در مقایسه با سایر محلولهای غذایی شد. تأمین بهینه عناصر غذایی مورد نیاز ذرت توسط محلول غذایی رواکورا منجر به افزایش معنیدار ارتفاع گیاه، قطر ساقه، سطح برگ و شاخص سبزینگی برگ شد. در هر دو رقم ذرت بیشترین وزن تازه و خشک شاخساره و کارایی مصرف آب با کاربرد محلول غذایی رواکورا حاصل شد. بر مبنای نتایج این آزمایش، کاربرد محلول غذایی رواکورا برای کشت هر دو رقم ذرت (سینگلکراس 704 و سینگلکراس 410) در کشت بدون خاک بهمنظور تولید علوفه در شرایط مشابه این پژوهش پیشنهاد میشود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
روابط خاک (بستر رشد) و گياه در كشتهاي گلخانهاي دریافت: 1401/11/8 | پذیرش: 1402/1/10 | انتشار: 1402/3/28