گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، قائمشهر، ایران
چکیده: (642 مشاهده)
در شرایط کمبود رطوبت خاک که جذب عناصر غذایی (بهویژه نیتروژن) تحت تأثیر قرار میگیرد، لزوم برقراری تناسب بین نیتروژن مصرفی و فراهمی رطوبت در خاک ضروری است. از اینرو تعیین سطح بهینه کودی برای رسیدن به عملکرد زیاد گیاه یکی از اهداف مهم این پژوهش است. کدو سبز بهصورت عمده در منطقه ساری کشت شده و تاکنون پژوهشی در مورد تأثیر نهادههای کشاورزی بر این گیاه انجام نشده است. بنابراین در این پژوهش تأثیر تنش خشکی و کود نیتروژنه بر عملکرد و بهرهوری مصرف آب کدو سبز، در سال زراعی 1395 در شهرستان ساری بررسی شد. آزمایش بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتور اصلی با چهار سطح 25، 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و فاکتور فرعی با سه سطح صفر، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه (اوره) بود. صفات اندازهگیریشده شامل طول، عرض و وزن تک میوه، وزن کل بوته، تعداد برگ، وزن تازه، وزن خشک و سطح برگ، عملکرد کل محصول و بهرهوری مصرف آب بودند. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد محصول، وزن تازه و خشک، عرض و تعداد برگ، و وزن کل بوته مربوط به تیمار با 100 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه بود. بیشترین وزن تک میوه و عرض میوه مربوط به تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه است. بیشترین بهرهوری مصرف آب مربوط به تیمار با 75 درصد نیاز آبی و مصرف 200 کیلوگرم در هکتار نیتروژن بوده است. با توجه به اینکه با کاهش 25 درصدی مصرف آب 12 درصد کاهش عملکرد و بیش از 30 درصد افزایش بهرهوری مصرف آب حاصل شد، میتوان تیمار 75 درصد نیاز آبی و 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنه را به عنوان بهترین تیمار در شرایط محدویت آب معرفی کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روابط آب و گیاه دریافت: 1402/8/16 | پذیرش: 1403/1/5 | انتشار: 1403/9/5