دوره 15، شماره 3 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1403 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 26-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه اردکان
چکیده:   (121 مشاهده)
توسعه کشاورزی و دستیابی به حداکثر عملکرد محصول به حاصلخیزی خاک بستگی دارد. یکی از روش­های مرسوم برای ارزیابی حاصلخیزی خاک ، از طریق بررسی تغییرات مکانی عناصر غذایی آن‌ها امکان‌پذیر می‌باشد. هدف از این تحقیق، پارامترهای مربوط به حاصلخیزی خاک برای کشت زعفران در مناطق مختلف شهرستان بهاباد بود. برای این منظور، از عمق صفر تا 30 سانتی‌متری خاک به روش نمونه‌برداری مرکب، نمونه خاک تهیه و ویژگی‌های قابلیت هدایت الکتریکی (ECpH، کربن آلی، پتاسیم و فسفر قابل استفاده، آهن، روی، منگنز و مس قابل استخراج با عصاره‌گیر DTPA، اندازه‌گیری شد. سپس پردازش داده‌ها به صورت نرمال‌سازی و بی‌بعدنمایی انجام شد. نتایج نشان داد که طبق نتایج نقشه حاصلخیزی ارائه شده از بین 29 مزرعه مورد مطالعه تنها یک مزرعه دارای حاصلخیزی زیاد بود و بقیه مزارع در دسته حاصلخیزی کم و یا متوسط قرار گرفتند. همچنین بر طبق نتایج تحقیق همبستگی مثبت و معنی‌داری بین عملکرد زعفران و فسفر قابل جذب، پتاسیم قابل جذب، درصد کربن آلی خاک، آهن و منگنز قابل استخراج با عصاره‌گیر DTPA به ترتیب وجود دارد. نتایج نشان می‌دهد که جهت افزایش عملکرد این محصول در منطقه مورد مطالعه و مناطق با شرایط مشابه، توجه بیشتری به امر تغذیه خاک باید صورت گیرد. نکته قابل برداشت دیگر از نتایج تحقیق، عدم توازن مدیریت زراعی این محصول در منطقه و اقدامات بر پایه تجربه شخصی افراد بدون توجه کافی به اصول و استانداردهای کاشت، داشت و برداشت این محصول می‌باشد.
متن کامل [PDF 1175 kb]   (113 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارتباط سلامت خاک با برهم‌کنش‌های خاک-گیاه
دریافت: 1403/4/20 | پذیرش: 1403/7/26 | انتشار: 1403/6/10

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.