دوره 15، شماره 4 - ( نشریه روابط خاک و گیاه 1403 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 64-53 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
چکیده:   (686 مشاهده)
سیپروفلوکساسین یکی از آنتی‌بیوتیک‌های گروه فلوروکینولون‌ها، به دلیل نیمه‌عمر طولانی و استفاده گسترده در پزشکی و دام‌پزشکی، به‌عنوان آلاینده در محیط خاک تجمع یافته و توسط گیاه جذب می‌شود. از این‌رو در این پژوهش، تأثیر نوعی ماده آلی به نام لئوناردیت بر جذب سیپروفلوکساسین، به‌عنوان روشی برای کاهش تحرک این آلاینده در محیط خاک و کاهش ورود آن به گیاه بررسی شد. به این منظور آزمایشی با غلظت mmol L–1و0/8 سیپروفلوکساسین در مقادیر مختلف لئوناردیت (صفر، ۲ و ۵ درصد وزنی) در یک خاک آهکی انجام گرفت. سپس تره (Allium iranicum) به‌صورت آرایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با تیمار لئوناردیت (صفر، ۲ و ۵ درصد) و سیپروفلوکساسین (صفر و mmol L–1و۲) در سه تکرار در گلخانه کشت شد. گیاهان پس از ۶ هفته برداشت شده و غلظت سیپروفلوکساسین با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد با مصرف لئوناردیت، جذب سیپروفلوکساسین در خاک افزایش می‌یابد. به‌طوری‌که با کاربرد ۵ درصد لئوناردیت میزان جذب (qe) سیپروفلوکساسین از ۵۱۰۲ به mg kg-1و۵۷۵۶ رسید. همچنین ضریب توزیع (Kd) سیپروفلوکساسین در حضور ۵ درصد لئوناردیت نسبت به شاهد ۵ برابر افزایش یافت که بیانگر کاهش تحرک سیپروفلوکساسین به‌علت جذب شدید آن توسط لئوناردیت است. غلظت سیپروفلوکساسین در گیاه تره در اثر کاربرد لئوناردیت به‌طور معنی‌داری کاهش یافت و در حضور ۲ و ۵ درصد لئوناردیت در مقایسه با شاهد از مقدار µg g-1و4/5 به‌ترتیب به مقادیر 3/2 و µg g-1و1/7 رسید. در کل، به‌نظر می‌رسد کاربرد لئوناردیت می‌تواند برای کنترل سیپروفلوکساسین در محیط خاک و کاهش ورود آن به گیاهان زراعی به‌ویژه سبزیجات مؤثر باشد. 
واژه‌های کلیدی: آلاینده، جاذب، خاک، ضریب توزیع.
متن کامل [PDF 769 kb]   (615 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ارتباط سلامت خاک با برهم‌کنش‌های خاک-گیاه
دریافت: 1403/7/22 | پذیرش: 1403/10/15 | انتشار: 1404/4/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله روابط خاک و گیاه - Isfahan University of Technology می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق