بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
چکیده: (3344 مشاهده)
کمبود منابع آب متعارف و افزایش حجم پسابها، اهمیت استفاده از بقایای گیاهی به منظور کاهش تبخیر از خاک و استفاده بهینه از آب را، بهویژه در کشت گیاهان گلخانهای، دوچندان کرده است. در تحقیق حاضر، استفاده از بقایای گیاهی و پساب پرورش ماهی بر عملکرد، خصوصیات کیفی و بهرهوری آب در گوجهگیلاسی، که اخیراً در لیست تغذیه اصلی هموطنان است، مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش با دو تیمار اصلی (آب چاه (W0) و پساب پرورش ماهی (W1)) و چهار سطح بقایای گیاهی (M1، M2، M3 و M4 بهترتیب صفر، 5/5، 11 و 5/16 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) به عنوان تیمارهای فرعی، در قالب طرح اسپلیت پلات در چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که پساب پرورش ماهی موجب افزایش عملکرد گوجهگیلاسی نسبت به آب چاه گردید. اما کاربرد سطوح بقایای گیاهی در هر دو تیمار پساب و آب چاه تا میزان معینی (11 گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک) موجب افزایش عملکرد شد و در سطح 5/16گرم بقایای گیاهی در کیلوگرم خاک (M4) موجب کاهش عملکرد و تبخیر- تعرق گیاه شد. پساب پرورش ماهی هیچگونه اثر سوئی بر خصوصیات کیفی میوه نداشت. نتایج نشان داد که بهرهوری آب در تیمار پساب در تمام سطوح بقایای گیاهی بیشتر از آب چاه میباشد. بیشترین و کمترین عملکرد میوه (732/0 و 32/0 کیلوگرم در بوته) بهترتیب در تیمار برهمکنش W1M3 وW0M4 و بیشترین و کمترین میزان کل آب مصرفی خالص (434 و 348 لیتر) بهترتیب در تیمار برهمکنش W0M1 و W1M4 مشاهده گردید.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
دریافت: 1394/7/13 | پذیرش: 1395/7/10 | انتشار: 1396/9/12